Rusi tek treći, za polufinale protiv Švedske

Amerikanci i Kanađani najbolji u prvom krugu

Rusi tek treći, za polufinale protiv Švedske

Bogat program posljednjeg dana grupne faze takmičenja na Svjetskom prvenstvu. Poznati su parovi četvrtfinala, a posebnu pažnju na sebe će svakako skrenuti dueli Švedske i Rusije, odnosno Finske i Češke.

Kanađani su trijumfalno završili nastup u grupi A ostvarivši svih sedam pobjeda uz gol-razliku 49-14. U posljednjem kolu održali su lekciju Austrijancima čiji su mrežu napunili do vrha, bilo je 10:1. Od 10 kanadskih golova po dva su postigli Duchene i Spezza, a po jedan Barrie, Hall, Ekblad, Eberle, MacKinnon i Schenn.

Nakon ovog poraza Austrijanci su ostali na pet bodova, pa su čekali ishod utakmice Latvija - Francuska. Ono što nije odgovaralo Austrijancima, upravo se dogodilo. Francuska je na penale dobila Latviju koja je vodila u regularnom toku 2:0.  Latvijci su vodili golovima Kasparsa Daugavinsa i Guntisa Galvinsa, Francuska je u posljednjoj trećini uspjela izjednačiti, a strijelci su bili Teddy da Costa i Sacha Treille. U raspucavanju Francuzi su zabili sva tri gola (Fleury, Desrosiers, Da Costa), dok se kod Latvijaca jedini u listu strijelaca upisao Darzins. Tako su Austrijanci Austrijanci su pali na posljednju poziciju zbog najlošijeg omjera u međusobnim dvobojima, pa će se pridružiti Slovencima.

Česi su također na penale dobili Švicarsku koja je imala minimalnih 1:0 do 51. minute kada je izjednačio Zatovic. Ambuhl i Loeffel su bili neprecizni kod Švicarske, pa je Češka upisala pobjedu 2:1.
Odličnu utakmicu za kraju u grupi B su odigrali Slovačka i SAD. Amerikanci su igrali odlično, vodili su 3:0, a onda je stigao veliki preokret Slovaka. Krenulo je od gola Gaborika, nastavilo se preko Janosika, Draveckog, da bi Bartovic doveo Slovačku u vodstvo 4:3. Charlie Coyle je izjednačio na 4:4 pa se situacija malo smirila na ledu. U trećoj nije bilo golova, a pobjedonosni Amerikanaca stiže na 28 sekundi prije kraja produžetka. Amerikanci su samo jednim porazom završili na prvom mjestu grupe B.

Četvrto koje vodi u četvrtfinale dohvatila je Bjelorusija. Norvežani su uspjeli smanjiti zaostatak sa 0:3, na 2:3, ali bolje od toga nisu mogli.

Rusi su na kraju izgubili i od Finske, pa su pali na treće mjesto što sigurno nije bilo očekivano.
U regularnom toku bilo je 2:2, baš kao i produžetku. Prilikom izvođenja penala mreže su mirovale sve do pete serije kada je Joonas Donskoi uspio savladati Bobrovskog za slavlje Finske 3:2.

Grupa A:
Kanada - Austrija 10:1
Latvija - Francuska 2:3 (penali)
Češka - Švicarska 2:1 (penali)

Tabela:
1. Kanada 21
2. Švedska 16
3. Češka 15
4. Švicarska 10
5. Njemačka 7
6. Francuska 5
7. Latvija 5
8. Austrija 5

Grupa B:
Norveška - Bjelorusija 2:3
SAD - Slovačka 5:4 (produžetak)
Finska - Rusija 3:2 (penali)

Parovi četvrtfinala:
uSA - Švicarska
Kanada - Bjelorusija
Švedska - Rusija
Češka - Finska

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.