Rusija i Finska za zlatnu medalju

Rusi " razvlastili" Šveđane

Rusija i Finska za zlatnu medalju

U finalu Svjetskog prvenstva igrat će Rusija i Finska. Rusi su u polufinalu savladali Švedsku 3:1, dok je Finska bila bolja od Češke 3:0. Od raspada Sovjetskog saveza, za Rusiju je ovo sedmo finale, dok su Finci do sada osam puta bili u igri za zlato, ali su razliku od Rusa samo dva puta otišli do kraja. U Švedskoj 1995. godine te u Slovačkoj prije tri.

Čak šest puta su gubili u finalima, dok su Rusi uzeli četiri titule. Rusi su i protiv Švedske nastavili u visokom ritmu. Šveđani su poveli (Moller), ali su Rusi do 32 minute napravili preokret golovima Plotnikova, Shirokova i Belova. Šveđani koji su se ovim porazom oprostili od titule koju su osvojili na svom ledu prošle godine, su teško primili poraz. Backlund je udario strijelca prvog gola, ostatk ruske selekcije je burno reagovao, dok su se na klupama zakačili Olegs Žnaroks i jedan od pomoćnika selektora Švedske. Nilsson je imao 31 odbranu, Bobrovski 22.

Finci nisu igrali dobro na turniru, ali su zaigrali najbolje kad je bilo najpotrebnije. Nakon što su sredili Kanadu, u polufinalu su nadigrali i Češku. Pekka Rinne nije imao previše posla, ali je sa 20 odbrana sačuvao svoju mrežu netaknutom. U 9. minuti Jori Lehtera probio je Alexandra Saláka prvi put. Česi su imali svoje prilike, pogotovo sa igračem više, ali je zakazala realizacija. Finci su to znali kazniti. U 32.minuti Jarkko Immonen iskoristio je isključenje Petera Zamorskog. Konačnih 3:0 postavlja Lehtera 11 sekundi prije kraja. Petri Kontiola skupio je dvije asistencije, a Lehtera dva pogotka.

Polufinala:
Rusija - Švedska 3:1
Finska - Češka 3:0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.