Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili organizaciju EYOF 2017.
Predviđena i značajna sredstva za infrastrukturu, pa će korist od organiziranja biti dugoročna...

EYOWF 2017. dovodi nekoliko hiljada mladih sportista u BiH

Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili organizaciju EYOF 2017.

M. Skaka
Teme:

Na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta u Rimu donesena je odluka da će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru 2017. godine ugostiti nekoliko hiljada mladih sportista i sportiskinja iz cijele Evrope, u okviru 13. evropskog omladinskog olimpijskog festivala (European Youth Olympic Winter Festival – EYOWF). 

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, prof. dr. Alija Behmen i dr. Vinko Radovanović, u Rimu su potpisali Ugovor o domaćinstvu, čime su se gradovi obavezali da će kao organizatori ispuniti sve obaveze, koje proizlaze iz povelje EYOWF-a i uputa Evropskog olimpijskog komiteta. U budžetu, koji je sastavni dio kandidacijskog dokumenta, predviđena su i značajna ulaganja u infrastrukturu, pa će tako korist od organiziranja ovog sportskog događaja biti dugoročna.

 

Sve materijale koji su bili neophodni za kandidaturu za organiziranje EYOWF-a 2017. producirao je Sarajevo Navigator, uz podršku USAID – Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg Sarajevo Navigator djeluje kao jedan od koordinatora lanca vrijednosti za razvoj turizma. Organizacija EYOWF-a 2017. prepoznata je od strane USAID – Sida Firma Projecta kao jedna od pokretačkih snaga za dodatni razvoj turizma u sarajevskoj regiji, gdje turizam u posljednje vrijeme predstavlja sve ozbiljniju granu ekonomije, sa godišnjom stopom rasta od oko 10 posto.  

 

Uporedo sa radom na pripremi kandidature za EYOWF 2017, Sarajevo Navigator sa Gradom Sarajevo i ZUP Baščaršija, radi i na organiziranju Sarajevo Holiday Marketa, jedinstvene sajamske manifestacije, koja će u glavnom gradu BiH biti održana od 15. decembra / prosinca 2012. do 15. januara / siječnja 2013. godine. Tokom Sarajevo Holiday Marketa će ponovo biti realizovan i projekat uspostave sezonske autobuske linije Sarajevo – Jahorina.      

U januaru naredne godine Sarajevo Navigator planira publikovati Destination Sarajevo, besplatni godišnji vodič kroz destinaciju Sarajevo na engleskom i turskom jeziku u tiražu od 30.000 primjeraka. Sljedeće godine će, u sklopu priprema za 2014. godinu, tokom koje će biti obilježeni značajni jubileji - 100 godina od Sarajevskog atentata i 30 godina od organiziranja XIV Zimskih olimpijskih igara, Sarajevo Navigator pokrenuti i destinacijski web portal, uz prateće aplikacije za mobilne telefone.     

 

Sarajevo Navigator ovim putem srdačno čestita gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo, Olimpijskom komitetu BiH i svim uključenim u proces kandidature za EYOWF 2017., na dobivanju organizacije ovog veoma bitnog događaja. Sarajevo Navigator će i dalje nastaviti predano raditi na aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje i promociju Sarajeva kao atraktivne turističke destinacije. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.