Siradž Pinjo: pionir bh. nordijskog skijanja

Godišnjica smrti

Siradž Pinjo: pionir bh. nordijskog skijanja

Na današnji dan prije 20 godina je preminuo Siradž Pinjo, jedan od pionira Nordijskog skijanja u BiH, višestruki republički prvak BiH i prvak Balkana. Njegov sin Robert rado prepričava očevu životnu priču.

Siradž Pinjo se počeo baviti Nordijskim skijanjem davne 1947. godine. Tih poslijeratnih godina rijetko ko se u Bosni i Hercegovini bavio skijanjem. Davne 1948. godine, Siradž Pinjo postaje republički prvak Bosne i Hercegovine u Nordijskom skijanju i time najavljuje apsolutnu dominaciju u ovom sportu, piše novinar Deutsche Wellea.

Zbog samo dvije sekunde zaostatka na izbornom takmičenju  nije otisao na zimske olimpijske igre u Kortinu d' ampecoPinjo je punih deset godina, uzastopno, osvajao šampionsku titulu. Njegov sin Robert priča: „Postaje reprezentativac Jugoslavije, odlazi na Balkanske igre u Grčku gdje osvaja prvo mjesto. Naredne godine, 1954, isto na Balkanskim igrama osvaja četvrto mjesto i te godine mu fali dvije sekunde za odlazak na Olimpijske igre u Kortinu d' ampeco.“

Iako nije otišao na Zimske olimpijske igre, Siradž Pinjo, 1954. godine osvaja još jednu značajnu titulu. „Tada se organizuje memorijalno takmičenje Igmanski marš i te prve godine on postaje prvi prvak Igmanskog marša na trci od 30 km“, govori Robert.

Vrijeme nakon što je Pinjo "okačio skije o klin”


Krajem pedesetih, Pinjo se prestaje aktivno baviti Nordijskim skijanjem ali kao trener nastavlja doprinositi njegovom razvoju. Njegov trud prepoznaje Smučarski savez Jugoslavije koji ga 1972. godine nagrađuje Zlatnom plaketom. Siradž Pinjo je bio i član Olimpijskog komiteta Jugoslavije.

"Kroz svoj grad pronio olimpijski plamenOn je član Olimpijskog komiteta od kandidature bivše Jugoslavije za Olimpijske igre jer je bio pozvan da bude stručni saradnik za nordijske discipline. 1984. godine idemo na Olimpijske igre. Ide moj otac, ja, brat i još dva rodaka. Znači, aktivno učestvujemo na Olimpijskim igrama kao sudije u nordijskim disciplinama“, prisjeća se Robert.

Siradž Pinjo je 1984. godine imao čast da nosi olimpijski plamen kroz Travnik. Ostavio je veliki trag u historiji nordijskog skijanja u Bosni i Hercegovini. A ostatak porodice Pinjo nastavlja njegovim stopama. „Ja sam se aktivno takmičio 20. godina. Brat je malo manje, a ova tri rođaka su se isto aktivno bavili. Ja sam bio tri puta republički prvak“, kaže Robert, koji je osigurao da se tradicija skijanja u porodici Pinjo nastavi.

Njegova djeca, unučad nekadašnjeg višestrukog republičkog prvaka BiH u Nordijskom skijanju, zime provode na planini Vlašić gdje se trenutno priprema nova staza za Nordijsko skijanje. Možda se bude zvala “Siradž Pinjo”!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.