Švedska bolja od Češke, Rusi dobili Fince

Dva derbija na Svjetskom prvenstvu

Švedska bolja od Češke, Rusi dobili Fince

Nedeljni program je bio poprilično bogat na Svjetskom prvenstvu u Minsku. Dva derbija su odigrana u grupama A i B.  Švedska je u grupi A savladala Češku 4:3 na penale iako su Česi vodili 1:3 u 32. minuti.

Švedska je iskoristila igrača više, u 37.minuti je Moller smanjio na 2:3, pa je Lindstrom na asistenciju Moellera u 49.minuti vratio utakmicu na početak. Na kraju su se izvodili penali, Lindstrom je bio čovjek odluke za Švedsku. Da su Česi bili opasniji od Šveđana pokazuje i broj odbrana. Nilsson je imao 30, Salak 21.

U istoj grupi Norveška je također napravila preokret, jer su Danci vodili 0:2 nakon svega tri minute igre. Norvežani su imali dovoljno vremena, pa su kroz drugu i treću trećinu preko Olimba, Skrodera i Trygga stigli do prednosti 4:2. Danci su smanjili golom Hansena, što je bio i konačan rezultat.

Francuzi su nakon velike pobjede protiv Kanade neočekivano poraženi od Italije. Da stvar bude gora po Francuze, Italija je preko Markusa Gandera stigla do pobjede 52 sekunde prije kraja utakmice. U drugoj grupi prvo je Njemačka bila bolja od Latvije. Igrač odluke je bio Oppenheimer četiri i pol minute prije kraja.

Bjelorusi su proslavili svoju prvu pobjedu na prvenstvu. Nadigrali su Kazahstan 4:1, koji je vodio do 23. minute. Nakon toga golove postižu Stepanov, Stasenko, Kostitsyn i Kalyuzhny četiri sekunde prije kraja.

Rusi su uzvratili Fincima za bolan poraz u četvrtfinalu Igara u Sočiju, sada su bili bolji 4:2. U ranoj fazi utakmice Tikhonov i Ovechkin su doveli Rusiju na +2. Hietabnen je vratio nadu Fincima, ali onda stižu golovi. Kulyomina i Kalinina. Poraz Finske je ublažio Karalahti. Nakon Finaca, Ruse u ponedeljak očekuje susret sa velikim rivalima Amerikancima.

Grupa A:
Švedska - Češka 4:3
Francuska - Italija 1:2
Norveška - Danska 4:3

Grupa B:
Bjelorusija - Kazahstan 4:1
Njemačka - Latvija 3:2
Rusija - Finska 4:2


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.