Švedska osigurala drugo mjesto,  važna pobjeda Austrije

Završnica prvog kruga u Češkoj

Švedska osigurala drugo mjesto, važna pobjeda Austrije

Svjetsko prvenstvo hokejaša se bliži svojoj završnici. Sa preostalim utakmicama sedmog kola bit će kompletirani parovi četvrtfinala. Iako, u grupi B je manje - više sve poznato.

Kanada ostaje prva, Švedska je druga, Češka treća, dok Švicarska drži četvrto mjesto. Šveđani su potvrdili "dvicu" pobjedom protiv Francuske 4:2. Francuzi su imali 1:2, ali su senzaciju spriječili Filip Forsberg sa dva i Oliver Ekman-Larsson sa jednim golom.

Austrijanci su nakon raspucavanja penala savladali Njemačku 3:2. Sa dva osvojena boda protiv Njemačke stigli su tako na šesto mjesto s pet bodova, jednim više od Latvije i dva od Francuske, pa će Latvijci i Francuzi u utorak u međusobnom ogledu odlučivati o tome koja će reprezentacija zadržati status, a koja će uz Sloveniju sljedeće godine igrati u divziji I grupe A. Austrija je vodila sa 1:0 i 2:1, golom Patricka Reimera dvije minute kraja Njemačka je izvukla produžetke. Na kraju su se pucali penali, Hospelt i junak regularnog toka Reimer su bili neprecizni, pa je Austrija upisala pobjedu.

Do pete pobjede, prve nakon izvođenja penala stigla je i Finska. Finci su bili blizu pobjede u regularnom toku, ali su se Bjelorusi izvukli Alexei Kalyuzhny je 31 sekundu prije kraja izjednačio. Promašaj Sergeia Kostytsyna se pokazao presudnim prilikom izvođenja penala. Finska se s ova dva boda poravnala s Rusijom na drugom mjestu sa 14 bodova, jednim manje od vodećih SAD-a, dok je Bjelorusija četvrta sa 11 bodova, tri više od pete Slovačke, te je nadomak ulaska u četvrtfinale.

Slovenija je od Elitne divizije oprostila pobjedom. U susretu za prestiž, Slovenija je upisala prvu pobjedu na ovom turniru. Strijelac jedinog gola u minimalnom trijumfu protiv Danske je bio Žiga Pance polovinom prve trećine.

Grupa A:
Austrija - Njemačka 3:2 (penali)
Švedska - Francuska 4:2

Grupa B:
Slovenija - Danska 1:0
Finska - Bjelorusija 3:2 (penali)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.