Svendsen ispred nosa uzeo Fourcadeu uzeo zlato

Napokon odvožena utrka 15 km masovni start

Svendsen ispred nosa uzeo Fourcadeu uzeo zlato

Biatlonci su napokon odradili svoju utrku  u disciplini 15 kilometara masovni start. U situaciji kada je vidljivost bila loša, zlatnu medalju je osvojio Norvežanin Emil Hegle Svendsen, ispred velikog favorita Martina Fourcadea, dok je treći bio Čeh Ondrej Moravec.

Svendsen je do svog trećeg olimpijskog zlata, te četvrte medalje sa ZOI, a prve u Sočiju stigao s vremenom 42:29.1 minuta uz pogođenih svih 20 meta. Ole Einar Bjørndalen se našao u problemima već nakon prvog gađanja, baš kao i Fourcade, pa je vodstvo preuzeo Anton Shipulin, ali ne zadugo.

Na kraju je Martin Fourcade zamalo uspio nadoknaditi jedan promašeni hitac, ali je u završnom sprintu ostao za nekoliko centimetara prekratak u nastojanju da osvoji treće zlato, ostvario je isto vrijeme kao Svendse. Čeh Moravec je također imao jedan promašaj, a za pobjednikom je zaostao 13.8 sekundi.

Svendsen je prije četiri godine u Vancouveru bio među najuspješnijim sportašima na ZOI sa dva zlata i jednim srebrom, a u Sočiju je do prve medalje stigao tek u četvrtom nastupu.

Rezultati:
1. Emil Hegle Svendsen (Nor)       42:29.1 (0 promašaja) 
2. Martin Fourcade (Fra)               0.0 (1) 
3. Ondrej Moravec (Češ)              +13.8 (1) 
4. Jakov Fak (Slo)                      +28.1 (2) 
5. Evgeniy Garanichev (Rus)         +56.2 (3) 
6. Fredrik Lindstroem (Šve)        +1:01.4 (2) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.