Tina Maze trijumfovala u Areu, prvi podijum za Saru Hector
Foto: epa.eu

Nova pobjeda Slovenke

Tina Maze trijumfovala u Areu, prvi podijum za Saru Hector

Najbolje skijašice danas su u švedskom Areu vozile utrku veleslaloma, a pobjedu je odnijela Tina Maze, trenutno prvoplasirana u generalnom poretku Svjetskog kupa za skijašice. Slovenskoj skijašici je ovo bila treća pobjeda u ovoj sezoni, a 26. u karijeri, a interesantno je da je ove sezone trijmfovala u tri različite discipline.

Sjajna druga vožnja slovenskoj skijašici donijela je nove bodove i dodatno uvećala njenu prednost u generalnom poretku Svjetskog kupa.

Drugo mjesto u utrci, koja je u takmičarski kalendar Svjetskog kupa uvrštena kao zamjena za otkazanu u Courchevelu, zauzela je mlada švedska skijašica Sara Hector. Ovo je bio prvi podijum u karijeri za mladu Šveđanku koja je skijala po u svom rodnom mjestu.

Treća u takmičenju na stazi Olimpija završila je Eva-Maria Brem, prvoplasirana nakon prve vožnje.

Druga poslije prve utrka bila domaća skijašica Jessica Lindell-Vikarby. Treće i četvrto mjesto nakon zauzele su Italijanke Brignone i Fanchini, a aktuelna pobjednica Svjetskog kupa Anna Fenninger bila je peta. Vrijedi spomenuti da je današnji veleslalom u Areu obilježio i veliki broj izlijetanja sa staze, a bilo ih je kako tokom prve, tako i za vrijeme druge vožnje.

Svjetski kup za skijašice, Are, veleslalom:
1. Tina Maze (SLO) 02:23.84
2. Sara Hector (SWE) + 00.20
3. Eva-Maria Brem (AUT) + 00.28
4. Federica Brignone (ITA) + 00.31
5. Nadia Fanchini (ITA) + 00.35
6. Anna Fenninger (AUT) + 00.37
7. Jessica Lindell-Vikarby (SWE) + 00.41
8. Anemone Marmottan (FRA) + 00.89
9. Maria Pietilä-Holmner (SWE) + 01.18
10. Mikaela Shiffrin (USA) + 01.36

Generalni poredak Svjetskog kupa:
1. MAZE Tina (SLO)   480 poena
2. FENNINGER Anna (AUT)   303
3. ZETTEL Kathrin (AUT)   274
4. SHIFFRIN Mikaela (USA)   235
5. BREM Eva-Maria (AUT)   226
6. VONN Lindsey (USA)   212
7. REBENSBURG Viktoria (GER)   197
8. HANSDOTTER Frida (SWE)   188
9. PIETILAE-HOLMNER Maria (SWE) 183
10. HOSP Nicole (AUT)   165 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije