Tina Weirather ispisala novu istoriju skijanja

Roditelji i kćerka osvajači globusa

Tina Weirather ispisala novu istoriju skijanja

Tina Weirather je pobjedom u trci superveleslaloma voženoj u Aspenu došla do malog kristalnog globusa u ovoj disciplini, prvog u karijeri.

Skijašica iz Lihtenštajna slavila je ispred Slovenke Ilke Štuhec i Italijanke Federice Brignone iz Italije.

Današnjom pobjedom i osvajanjem malog kristalnog globusa, Tina Weirather je došla i do jednog vrlo zanimljivog dostignuća.

Naime, njeni roditelji Harti Weirather i Hani Wenzel su takođe osvajači malih kristalnih globusa. 

Harti Weirather je 1981. godine osvojio mali kristalni globus u spustu, dok je Hani Wenzel, Tinina majka, bila dosta uspješnija. Ona je u karijeri osvojila pet malih globusa, po dva u veleslalomu i alpskoj kombinaciji te jedan u slalomu. Takođe, osvajačica je i dva velika kristalna globusa. 

Ovo je prvi put u istoriji svjetskog skijanja da su oba roditelja i kćerka osvojili male kristalne globuse.

Zanimljivo je i da je Tinin ujak Andreas Wenzel osvojio dva mala kristalna globusa u kombinaciji. Nesumnjivo se radi o veoma moćnoj skijaškoj porodici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi