Tinejdžerka ne silazi sa trona, Merdanović na 40.mjestu

Mikaela Shiffrin ponovo najbolja

Tinejdžerka ne silazi sa trona, Merdanović na 40.mjestu

Mikaela Shiffrin se prvi put u Svjetskom kupu pojavila 2011. godine. Četiri godine kasnije, na domaćem terenu, u svom dvorištu je odbranila naslov svjetske prvakinje. Tako je još jednom potvrdila dominaciju u slalomu. Prva nakon Janice Kostelić koja je uspjela dva puta zaredom biti najbolja u slalomu.

Iako je službeno tinejdžerka još mjesec dana, Shiffrin je u posljednje tri sezone osvojila sve što se može osvojiti u slalomu - zlatnu olimpijsku medalju, dva SP-a i dva mala Kristalna globusa. Amerikanka je slavila sa 34 stotinke prednosti ispred Šveđanke Fride Hansdotter. Do treće stepenice na postolju doskijala je Čehinja Šarka Strachova.

Prvu vožnju je Shiffrin odradila u vremenu 50.07, Frida Hansdotter je kasnila 40 stotinki, Sarka Strachova 44. Michaela Kirchgasser je bila četvrta (+0.77), Tina Maze peta (+0.85). Frida Hansdotter je na prvom prolazu imala 1:08.12, na drugom  1:24.42, dok je u cilju sa 1:38.82 preuzela prvo mjesto.
Shiffrin je u odnosu na Šveđanku prvo kasnila četiri, pa tri stotinke, ali je u završnici odradila sjajan posao i na kraju je za 34 stotinke bila ispred Hansdotter.

Velika pobjednica je svakako i Šarka Strachova koja je u posljednje dvije godine prošla puno toga (zdravstveni problemi, benigni tumora na mozgu). Od naših skijašica, jedina je rezultat ostvarila mlada Šejla Merdanović koja je završila na diobi 40.mjesta sa 11.64 sekunde zaostatka.

Rezultati slaloma:
1. Mikaela Shiffrin (USA) 1:38.48
2. Frida Hansdotter (Šve) +0.34
3. Sarka Strachova (Češ) + 0.77
4. Veronika Velez Zuzulova (Slk) +0.94
5. Kathrin Zettel (Aut) +1.02
6. Erin Mielzynski (Kan) +1.50
7. Carmen Thalmann (Aut) + 2.04
8. Tina Maze (Slo) +2.48
9. Nastasia Noens (Fra) +2.69
10. Marie-Michele Gagnon (Kan) +2.93

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.