Treće veleslalomsko zlato u nizu za Ligetyja, Laikert 46.
Foto: epa.eu

Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju

Treće veleslalomsko zlato u nizu za Ligetyja, Laikert 46.

Američki skijaš Ted Ligety trijumfovao je u utrci veleslaloma na Svjetskom prvenstvu, a svoje treće svjetsko zlato u ovoj disciplini.

Nakon najsjajnije medalje u Garmischu 2011., a potom i u Schladmingu 2013. godine, američki skijaš je dominaciju na svjetskim prvenstvima u veleslalomu potvrdio i na domaćem tlu trijumfom u Vailu/Beaver Creeku.

Ligety je slavio s vremenom 2:34.16, dok je na drugom mjestu sa 45 stotinki zaostatka završio Austrijanac Marcel Hirscher. Upravo je i na prethodna dva svjetska prvenstva zlato u ovoj disciplini izmicalo austrijskom skijašu.

Bronzana medalja pripala je Francuzu Alexisu Pinturaultu koji je 88 stotinki bio sporiji od pobjednika, dok je Felix Neureuther završio na četvrtom mjestu.

I Bosna i Hercegovina je imala svog predstavnika u ovoj utrci. Igor Laikert na kraju je završio na 46. mjestu od 52 skijaša, koliko ih je kompletiralo obje vožnje veleslaloma. Bh. skijaš je za pobjednikom kasnio 14.47 sekundi.

Posljednja utrka na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama voziti će se u nedjelju, a slalom će spustiti zavjesu na 45. SP u alpskom skijanju.

Svjetsko prvenstvo, veleslalom (muškarci):
1. Ted Ligety (USA) 2:34.16
2. Marcel Hirscher (AUT) +0.45
3. Alexis Pinturault (FRA) +0.88
4. Felix Neureuther (GER) +1.10
5. Matts Olsson (SWE) +1.23
6. Roberto Nani (ITA) +1.41
7. Victor Muffat-Jeandet (FRA) +1.55
8. Florian Eisath (ITA) +1.77
9. Tim Jitloff (USA) +1.88
10. Philipp Schörghofer (AUT) +2.12

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.