Treće zlato u petom finalu za neprikosnovene Austrijance
Foto: epa.eu

Timsko takmičenje na SP-u

Treće zlato u petom finalu za neprikosnovene Austrijance

Skijaška reprezentacija Austrije u sastavu Eva-Maria Brem, Michaela Kirchgasser, Christoph Nösig i Marcel Hirscher odbranila je titulu svjetskog prvaka u timskom takmičenju na Svjetskom prvenstvu u Vailu/Beaver Creeku pobijedivši selekciju Kanade sa 3:1.

Austrijanci su do finala stigli pobjedama nad Argentinom, Norveškom i Švicarskom. Poslije maksimalne pobjede od 4:0 nad Gaučosima, austrijski tim je u naredna dva duela slavio sa 3:1.

Pobjedom nad komšijama Švicarcima Austrijanci su osigurali svoj peti nastup u finalu timskog takmičenja na Svjetskom prvenstvu. Zanimljivo je da otkada je timsko takmičenje uvedeno u program SP-a, u svih pet finala je nastupila reprezentacija Austrije. Računajući i ovu pobjedu, tri puta su slavili, dva puta izgubili, ali su prva reprezentacija koja je odbranila svjetsko zlato.

Kanada je na putu do finala trijumfovala protiv Njemačke sa 2:2 u osmini finala, potom je bila bolja od Sjedinjenih Američkih država u četvrtfinalu sa 3:1, a u remiju od 2:2 sa Švedskom u polufinalu imala bolje ukupno vrijeme, baš kao i na početku takmičenja protiv Njemačke. 

Finale nije najbolje krenulo po aktuelne šampione nakon što je Brem izgubila u prvoj utrci, ali su preostala tri člana austrijskog tima upisali trijumfe za konačnih 3:1, a Marcel Hirscher bio je prava prevaga u austrijskoj selekciji.

Bronzana medalja pripala je reprezentaciji Švedske (Maria Pietilä-Holmner, Anna Swenn-Larsson, Mattias Hargin i Andre Myhrer) nakon što je u takmičenju za treću poziciju savladala selekciju Švicarske sa 3:1. Boje Švicarske branili su Michelle Gisin, Wendy Holdener, Gino Caviezel i Justin Murisier.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.