U opticaju "olimpijske novčanice" od 100 rubalja

Povodom Olimpijade u Sočiju

U opticaju "olimpijske novčanice" od 100 rubalja

Centralna banka Rusije u čast održanja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju u opticaj je pustila "olimpijske novčanice".

U kovnici novca u Sankt Peterburgu održana je ceremonija predstavljanja prve spomen - novčanice u historiji Rusije koja je posvećena Olimpijadi u Sočiju i čija je nominalna vrijednost sto rubalja, a njen tiraž je 10 miliona primjeraka.

Na "olimpijskoj" novčanici predstavljen je snowboarder u letu. Slika je urađena u plavim tonovima, a u gornjem lijevom kutu novčanice na poleđini je predstavljena žar - ptica. 

Jedna od specifičnosti ove novčanice je vertikalna orijentacija slike. Slike na novčanicama su obično orijentisane horizontalno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.