Veliki šok za Rusiju, hokejaši ostaju bez medalje

Finska se pridružila Švedskoj u polufinalu

Veliki šok za Rusiju, hokejaši ostaju bez medalje

Hokejaši Rusije priredili su najveće razočarenje organizatorima Olimpijskih igara u Sočiju. Rusi su takmičenje završili već u četvrtfinalu. 

Ruski hokejaši su najveći ljubimci nacije, cijela Rusija od njih je očekivala isključivo zlatnu medalju, čak je i predsjednik Vladimir Putin prije dvije godine javno priznao da je glavni razlog organizacije igara u Sočiju taj da se na domaćem tlu osvoji zlatna medalja, ali sve je bilo uzalud. 

Nakon što su u grupi poraženi od mrskih Amerikanaca, Rusi su u četvrtfinalu doživjeli jedan od najtežih poraza u svojoj historiji od još jednog mrskog rivala, komšija iz Finske. Finska je slavila sa 3:1 i plasirala se u polufinale. 

Rusija je odlično počela utakmicu, već u 8. minuti je preko Ilye Kovalchuka došla u vodstvo, a onda su na ledu dvorane u Sočiju postojali samo hokejaši Finske. Prvo je Juhamatti Aaltonen u 10. minuti poravnao rezultat, da bi u 18. minuti 42-godišnji finski as Teemu Selanne donio potpuni preokret Fincima. 

Finci su u 6. minuti druge trećine odlično iskoristili igrača više. Selanne je ovaj put bio asistent, a Mikael Granlund je pogodio za 3:1. Rusi su u trećem periodu igrali nešto bolje, ali je na golu Finaca stajao sjajni Tuukka Rask koji je imao čak 37 odbrana i bio je najzaslužniji za veliku pobjedu Finske. 

Finska će u polufinalu igrati protiv Švedske, koja je nešto ranije razbila Sloveniju sa 5:0, dok Rusima ostaje da se nadaju u bolju budućnost. Reprezentacija nekadašnjeg SSSR-a je osvojila sedam olimpijskih zlata, ali samostalna Rusija od 1992. godine nikada nije osvojila najvrijedniju medalju. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.