Vrijeme kada je Vučko bio centar svijeta

26 godina od ZOI u Sarajevu

Vrijeme kada je Vučko bio centar svijeta

Na današnji dan, 8. februara 1984. godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine počele su Zimske olimpijske igre, najveća sportska maniefstacija koja je ikada održana na ovim prostorima.

Sarajevo je u to vrijeme bilo centar svijeta, ali iz nekih svijetlih, pozitivnih razloga. Takmičari, njih 1272, pristigli su u Sarajevo sa svih svjetskih kontinenata, iz 49 država članica Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Zimske olimpijske igra održale su se na borilištima dvorana Zetre i Skenderije, te na olimpijskim ljepoticama: Igmanu, Trebeviću, Jahorini i Bjelašnici, a svečana ceremonija zatvaranja održana je 19. februara.

Između nekoliko zvijezda tokom ZOI posebno se istakla umjetnička klizačica iz tadašnje Istočne Njemačke Katharina Witt, koja se proslavila upravo na Olimpijadi u Sarajevu.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu okarakterisane su kao najbolje organizovana olimpijada do tada. Na takmičenjima je sportiste pratilo gotovo 8.000 akreditovanih novinara, što samo po sebi govori kolika je bila zainteresovanost.

Takmičenja na ZOI '84 u Sarajevu putem televizije posmatralo je oko 2,5 milijardi ljudi, što je do tada bio apsolutni rekord gledanosti.

Bosna i Hercegovina i njena prijestolnica su se svijetu pokazale u najljepšem svijetlu i kao grad koji je sposoban organizovati i najveće sportske manifestacije.

Danas se navrašava tačno 26 godina od paljenja olimpijskog plamena na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu. Sarajevo se pokušalo kasnije kandidovati ponovo za dobivanje zimske olimpijade, ali Vučko će vrlo malo vjerovatno ponovo dobiti priliku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.