Wakeskate na Studenom potoku u Umoljanima?!

Wakeskate na Studenom potoku u Umoljanima?!

M. Skaka

Početkom ovog mjeseca na Bjelašnici je boravio Brian Grubb, pionir wakeskatinga i čovjek sa najviše medalja u ovom sportu. 

Ovaj Amerikanac sa Floride, u stalnoj potrazi za izazovima, nije imao za cilj da se okuša u slalomu ili spustu. Umjesto toga, želio je da svoj tipično ljetni sport premjesti u potpuno novo okruženje – u divlju ljepotu zimske Bjelašnice.

Naime, kada je Brian vidio fotografije Studenog potoka kraj sela Umoljani na Bjelašnici, bio je fasciniran prizorom ovog jedinstvenog potoka koji beskrajno vijuga kroz dolinu na Bjelašničkom platou. Nije mu dugo trebalo da odluči da dođe i na ovoj lokaciji oproba vožnju wakeskateom.

Wakeskating je vodeni sport nastao kao adaptacija wakeboardinga u kojoj noge nisu vezane za dasku, što omogućava veću slobodu pokreta i izvođenja trikova. Ako je wakeboarding kombinacija skijanja na vodi, snowboardinga i surfanja, onda je wakeskating bliži „skejtanju na vodi“.

Vozača užetom vuče motorni čamac ili vodeni skuter, ili se koriste vitla i kružni sistemi vučnih kablova.Brian i njegova ekipa ostali su bez daha kada su uživo ugledali snježnu dolinu čiju je bjelinu sjekla jedino linija potoka nalik na trag zmije u pijesku. Saznali su i razlog zašto mještani Studeni potok zovu još i Zmajev rep. Legenda kaže da je zmaj krenuo da napadne selo i svojim repom ostavio trag od kojeg je nastao Studeni potok. Seljani su se molili za spas i zmaj je okamenjen, a oblik njegove glave i danas se vidi u stijeni podno brda na koje su seljani pobjegli.

Priprema staze nije bila nimalo lagan zadatak, no ekipa je ipak uspjela, a onda je bio red na Briana da pokaže šta zna. Vitlo i konopac su ga vukli, a on je na svojoj dasci vozio čas kroz duboki snijeg, čas po vodi, vraćao se na snijeg, ponovo skakao u vodu – sve vrijeme izvodeći neke od svojih omiljenih akrobacija. Bila je to mješavina wakeskatinga, bordanja i... hm, nečega što još nema ime?

Najveći izazov bilo je vrijeme koje se mijenjalo nekoliko puta dnevno, od jakog snijega do potpuno sunčanog vremena u samo par sati. No, nakon sedam dana smrzavanja i napora, sve se isplatilo: Brian je bio više nego zadovoljan vožnjama i trikovima koje je izveo, a ekipa fenomenalnim snimcima koje su napravili i koji će svakako biti dobra promocija prirodnih ljepota i turističkih potencijala BiH.

Ovo je prvi Brianov dolazak u BiH i oduševljen je ljepotom netaknute prirode Bjelašnice. „Stvarno smo uživali u vožnji u ovim uslovima i u boravku u BiH,“ rekao je Brian na kraju i dodao da bi se mogao vratiti da vozi Studenim potokom i u ljetnim uslovima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.