White ostao bez medalje,   zlato za I - Poda

Senzacija u halfpipeu

White ostao bez medalje, zlato za I - Poda

Četvrtog dana u Sočiju, dogodilo se najveće iznenađenje, gledajući ukupno olimpijske igre. Priredio ga je Iouri Podladchikov u disciplini halfpipe, tamo gdje je godinama najveća "faca" Shaun White, zlatni iz Torina i Vancouvera. Da stvar bude gora po Whitea, na kraju je ostao bez medalje.

Podladchikov, koji je osvojio zlato nastupa za Švicarsku, ali prezime ukazuje da je I-Pod kako ga zovu rođen u Rusiji.  Podladtchikov je rođen u Rusiji, potom se porodica preselila u Švedsku, pa u Holandiju, a nakon toga u Švicarsku. Godine 2007. dobio je švicarsko državljanstvo i od 2008. nastupa za Švicarsku. Na ZOI u Torinu, dok je još nastupao za Rusiju, bio je 37., a na prošlim Igrama u Vancouveru četvrti.

Sada je 25-godišnji Podladtchikov otišao do kraja, osvojivši zlato sjajnim skokom od 1440 stepeni. To isto je probao napraviti White ali nije išlo. Prvo je pao, a onda je drugoj seriji imao loš doskok.

U takvoj situaciji, svoju priliku su iskoristili mladi Japanci, 15-godšnji Ayumu Hirano je osvojio srebro, a broncu 18-godišnji Taku Hiraoka.

Rezultati:
1. Iouri Podladtchikov (Švi)   94,75 bodova
2. Ayumu Hirano (Jap)         93,50
3. Taku Hiraoka (Jap)          92,25
4. Shaun White (SAD)          90,25
5. David Habluetzel (Švi)      88,50

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.