Za kraj pobjeda zlatnog iz Sočija

Slavlje Matthiasa Mayera u posljednjem spustu sezone

Za kraj pobjeda zlatnog iz Sočija

Austrijanac Matthias Mayer pobijedio je u zadnjem spustu sezone koji se u završnici Svjetskog kupa vozio u švicarskom Lenzerheideu i ovo mu je prvo slavlje nakon zlatne olimpijske medalje koju je u istoj disciplini osvojio u Sočiju prije mjesec dana.

Mayer je bio brži od Talijana Christofa Innerhofera i Amerikanca Teda Ligetyja, izjednačenih na drugoj poziciji, a njihov zaostatak za pobjednikom iznosio je 11 stotinki. Norveški skijaš Aksel Lund Svindal, koji je i prije starta osigurao mali Kristalni globus u spustu, drugu godinu zaredom, završio je utrku na petom mjestu. Taj mu je rezultat omogućio 41 bod prednosti u ukupnom poretku ispred Austrijanca Marcela Hirschera koji ne vozi spust, ali je jedan od favorita u veleslalomu i slalomu koji su na rasporedu u subotu i nedjelju.

Do prve pobjede u Svjetskom kupu Mayer je došao u donjem dijelu staze gdje je uspio uhvatiti pravi ritam nakon par manjih grešaka u gornjem dijelu. Blizu postolja bio je Peter Fill koji je završio kao četvrti sa 13 stotinki zaostatka.

Rezultati spusta:
1. Matthias Mayer (Aut) 1:29.99
2. Ted Ligety (SAD) +0.11
2. Christof Innerhofer (Ita) +0.11
4. Peter Fill (Ita) +0.13
5. Aksel Lund Svindal (Nor) +0.20
6. Travis Ganong (SAD) +0.52
7. Sandro Viletta (Švi) + +0.56
8. Bode Miller (SAD)  +0.62
9. Carlo Janka (Švi) +0.80
10. Adrien Theaux (Fra)  +0.99

Ukupni poredak u spustu
1. Aksel Lund Svindal (Nor) 570
2. Hannes Reichelt (Aut) 360
3. Erik Guay (Kan) 357
4. Kjetil Jansrud (Nor) 328
5. Matthias Mayer (Aut) 307

Ukupni poredak u Svjetskom kupu:
1. Aksel Lund Svindal (Nor) 1091
2. Marcel Hirscher (Aut) 1050
3. Ted Ligety (SAD) 824
4. Alexis Pinturault (Fra) 819
5. Felix Neureuther (Njem) 673

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.