Za kraj slavlje Johana Olssona

Šveđanin najbolji na 50 kilometara

Za kraj slavlje Johana Olssona

M. Maksimović

U posljednjoj utrci na Svjetskom prvenstvu u Val Di Fiemmeu, na rasporedu je bila utrka skijaša nordijaca na 50 kilometara masovni start. Zlato je osvojio Šveđanin Johan Olsson. 

Nakon srebra na 15 kilometara štafetnog na 4x10, Olsson je dodao i zlato u najtežoj utrci. Šveđanin je nakon prvog prolaza na 16.6 kilometara drđao drugo mjesto, a onda je preuzeo prvo koje nije ispuštao do kraja. Dario Cologna je završio kao drugi sa 12.9 sekundi zaostatka, dok je treći Kazahstanac Alexey Poltoranin (+16.8). Zlato Johana Olssona je prvo za Švedsku na ovom svjetskom prvenstvu, ukupno sedma medalja. Norveška je ubjedljivo prva sa 19 osvojenih medalja od čega je osam zlatnih. 

Druga je Francuska sa četiri medalje, treća Rusija sa pet, četvrte SAD sa tri medalje. 

 

Rezultati:

1.Johan Olsson (Šve) 2:10:41.4

2.Dario Cologna (Švi) +12.9 

3.Alexey Poltoranin (Kaz) +16.8 

4.Alexander Legkov (Rus) +19.5

5.Eldar Roenning (Nor) +20.2....

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.