Zlato Adeline Sotnikove izazvalo velike reakcije

Je li politika umiješala svoje prste?

Zlato Adeline Sotnikove izazvalo velike reakcije

Rusija slavi prvo žensko zlato u umjetničkom klizanju u historiji Olimpijskih igara, ali o njemu će se izgleda još dugo pričati. 

Najveći asovi ovog sporta svih vremena sumnjaju da su sudije pod pritiskom ruske javnosti donijele zlatnu medalju ruskoj klizačici Adelini Sotnikovoj, dok Rusi demantuju takve navode. 

Rusija je očekivala zlato od hokejaša, ali su ostali bez medalje, njihov ljubimac u muškom klizanju Jevgenij Plušenko je zbog povrede odustao, dok je 15-godišnja klizačica Julija Lipnitskaya osvojila tek peto mjesto. Zlato za Sotnikovu je koliko-toliko popravilo situaciju. 

Drugo mjesto sa čak 5,48 bodova manje osvojila je južnokorejska klizačica Yuna Kim, što je u toj zemlji izazvalo pravo razočarenje. Kim je tako propustila priliku da uz Nijemicu Katarinu Witt i Norvežanku Sonju Henie postane tek treća klizačica koja je odbranila zlato sa prethodne Olimpijade. 

Katarina Witt je istakla da je bila zbunjena nakon objavljivanja konačnih rezultata, dok je četverostruki svjetski prvak iz Kanade Kurt Browning dolio ulje na vatru rekavši da je Kim potpuno zaslužila pobjedu. 

"Pokušavam da shvatim o čemu se radi. Mislio sam da je bilo očigledno da je Yuna bila bolja, ali ne radi se tu samo o sistemu suđenja, to je čista matematika", rekao je Browning. 

Yuna Kim je istakla da nije njeno da preispituje odluku sudija, u Južnoj Koreji je već pokrenuta peticija koju je potpisalo čak 700.000 ljudi da se preispita sudijska odluka. Za to vrijeme u Rusiji ne vide nikakav razlog za sumnju u namještanje rezultata. 

"Ne razumijem odakle kontroverza koja se postavlja po ovom pitanju. Neko očigledno traži skandale. Sigurna sam da tu nema nikakve ruske zavjere, jer sudije dolaze iz različitih zemalja", izjavila je legendarna ruska klizačica Irina Rodnjina. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.