Zlato u sprintu za Pettera Northuga

Norvežani dominiraju u Falunu

Zlato u sprintu za Pettera Northuga

Petter Northug osvojio je zlatnu medalju u skijaškom trčanju na Svjetskom prvenstvu u Falunu.

Norvežanin je bio najbrži nu sprintu na 1,4 kilometra, te tako za svoju zemlju osvojio već drugo zlato, nakon što je Marit Bjoergen u istoj disciplini za žena zauzela prvo mjesto.

Utrka je bila itekako zanimljiva obzirom da je pet prvoplasiranih završilo 0.67 sekundi. Northugovo vrijeme iznosilo je 3:02.35, a drugoplasirani Alex Harvey za njim je kasnio svega pet stotinki. Harvey je nastavio pozitivni niz osvajanja medalja na svjetskim prvenstvima, pa je nakon zlata 2011. i bronze 2013. osvojio srebro koje mu je nedostajalo u kolekciji. 

Bronzana medalja pripala je olimpijskom šampionu Oli Vigenu Hattestadu, koji je za pobjednikom imao zaostatak od 35 stotinki.

Svjetsko prvenstvo Falun, 1,4 km sprint klasik:
1. Petter NORTHUG (NOR) 3:02.35
2. Alex HARVEY (CAN) +0.05
3. Ola Vigen HATTESTAD (NOR) +0.35
4. Nikita KRIUKOV (RUS) +0.38
5. Federico PELLEGRINO (ITA) +0.67

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.