ZOI 2018. u Pyeongchangu

Određen domaćin za 2018.

ZOI 2018. u Pyeongchangu

Korejski grad Pyeongchang je domaćin ZOI 2018. određeno je glasanjem u južnoafričkom gradu Durbanu.

Sve je riješeno u prvom krugu kad je Pyeongchang dobio 63 glasa od 95, a inače im je bilo dovoljno 48. Pomalo favorizovani njemački Munchen dobio je 25 glasova, a francuski Annecy samo 7. Pyeongchang je već pokušao da dobije organizaciju 2010. i 2014, ali je gubio od Vancouvera i Sochia.

Poslednji put je jedan grad dobio organizaciju već u prvom krugu još 1995. kad je Salt Lake City pobijedio tri konkurenta. Korejanci su, tačnije Seoul, organizovali Ljetne igre 1988, a od ZOI su što se Azije tiče, igre organizovane u Japanu (Sapporo i Nagano).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.