Kraljica sport(ov)a: Ajla Džanko nakon četiri godine ponovo na stazi
Ajla je bila najtalentovanija bh. atletičaka, ali ju je povreda odvojila od atletike: Sada je ponovo tu i na ljeto će kaže da bude spremna za nove podvige

Izgleda impresivno

Kraljica sport(ov)a: Ajla Džanko nakon četiri godine ponovo na stazi

Važila je za najtalentovaniju bh. atletičarku, sprinterku, ali ju je povreda čak četiri godine odvojila od atletske staze. Sve dok potpuno nije sanirala rupturu mišića.

Ajla Džanko danas je ponovo aktivna atletičarka AK Sarajevo i sa 23 godine ova nekada najveća nada bh. atletike namjerava nastaviti tamo gdje je stala. S 12 godina bila je član seniorske reprezentacije na 100 metara i treća na Evropskom klupskom prvenstvu.

Bila je državni rekorder na 60, 100 i 200 m za dječake i djevojčice pionire te u uzrastu mlađih juniora i juniorki...

Ako bi trebali nekome dodijeliti titulu za upornost i ambiciju onda je to ona.

"Sa 11 godina sam prvi put kročila na atletsku stazu. Prva ljubav mi je skijanje, ali sam se u atletiku slučajno zaljubila i ostala do danas. Što baš atletika? Jer je pojedinačni sport, stalna borba. Moje najveće ambicije baziraju se da budem broj 1. Ne prihvatam da nešto ne mogu da uradim i dokle god to ne uradim kako treba neću stati"

Kao veliki talenat sve je bilo divno i krasno do povrede, ali ne smatra da je vrijeme provcedeno u atletici bilo uzaludno. Uostalom, ne bi se vraćala na stazu.

"Atletika i uspjesi su mi pružili mnoga zadovoljstva, Ostvarila sam mnoge ciljeve. Pobjede, reprezentacija, rekordi, putovanja, druženja, kampovi izvan države...", priča Ajla i okriva kako izgleda jedan njen dan:

"Svoj dan volim da započnem što ranije, kako bih ga iskoristila što kvalitetnije.Nakon duge pauze ponovo sam na stazi i tri sata su dovoljna za start. Mislim da atletiku s obzirom da je pojedinačni sport treba malo više promovisati. Ipak je ona kraljica sportova."

Danas na svijetu postoji mali milion samozvanih fitness instruktorica (i instruktora), svako malo niču novi personalni treneri, a među djevojkama vlada imperativ da se mora izgledati perfektno.

Najizazovnije zanimanje danas je zanimanje influensera, a sve veći broj djevojaka sate i sate provodi u teretanama vježbajući. Ajla je sve suprotno. Izgleda atraktivnije od mnogih, a uopće ne ide u teretanu. Moć atletike ili je do načina razmišljanja?

"Kada je izgled u pitanju, mislim da jedna djevojka treba da bude svjesna svojih kvaliteta i da bude ponosna, a ne vječito takmičarski nastrojena u razmišljanju da li je neka druga ljepša, mršavija, zgodnija... Za početak trebale bi da prihvate svoje tijelo i da se posvete sebi i zdravom životu, a onda će promjene same od sebe doći."

Top Komentari

Slay
Imal insta ova mala
15 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije