Formula 1: Organizatori utrka zabrinuti za budućnost sporta

Nadaju se boljoj saradnji

Formula 1: Organizatori utrka zabrinuti za budućnost sporta

Organizatori utrka Formule 1 izrazili su veliku zabrinutost za budućnost ovog sporta i zatražili nešto otvoreniji pristup od svojih vlasnika.

Asocijacija F1 promotera (F1PA), koja je zadužena za 16 od 21 utrke iz kalendara, nada se boljoj saradnji sa Formulom 1 u budućnosti.

Oni su zabrinuti zbog gubitka besplatnih TV prenosa utrka, nedovoljno jasnih pravila i pokušaja F1 da privuče nove utrke što će i saopštiti šefovima ove organizacije na današnjem sastanku u Londonu.

Turbulencije stižu u vrlo nezgodnom trenutku za Formulu 1, kojoj na kraju godine ističu ugovori za pet glavnih utrka: Velike nagrade Velike Britanije, Italije, Španije, Njemačke i Meksika.

Svi žele da ove države ostanu domaćini utrka i nakon ove sezone, ali poručuju da to ne mogu nastaviti pod finansijskim uslovima koje nudi Formula 1 koja je u vlasništvu američke grupe Liberty Media.

"Svi smo nezadovoljni, ali smo do sada bili popustljivi i tihi. Ali, zabrinuti smo za budućnost ovog sporta pod okriljem ljudi koji ga trenutno vode", rekao je predsjednik Asocijacije F1 promotera i direktor Silverstonea Stuart Pringle, te dodao:

"Noveu trke ne bi trebale biti uvedene na štetu trenutnih događaja, iako je udruženje ohrabreno alternativnim poslovnim modelima koji se nude potencijalnim mjestima".

Posebna priča su TV prenosi koji su sve manje dostupni i plaćaju se, što bi moglo dovesti do toga da Formula 1 postane zabava samo za najzagriženije fanove i ostane bez velikog dijela publike.

Utrke koje predstavlja F1PA su: Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Meksiko, Singapur, Španjolska, Velika Britanija i SAD.

Iz F1 se za sada nisu oglašavali na ovu temu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi