Formula 1: Promoterke odlaze u prošlost?

Najbrži cirkus na svijetu uvodi promjene

Formula 1: Promoterke odlaze u prošlost?

Početak TV prenosa neke od utrka Formule 1, gotovo po pravilu, već godinama donosi kadrove lijepih djevojaka koje "poziraju" u blizini bolida spremih za start.

One nisu tu tek tako, njihova uloga je mnogo važnija. Na svojoj odjeći nose imena sponzora koji svako pojavljivanje svojih logotipa u prenosu skupo plaćaju.

I tako su tzv. "grid girls" kroz godine postale dio folklora Formule 1, ipak, uskoro bi mogle otići u prošlost.
Kako u sveukupnoj javnosti, tako i među čelnicima Formule 1 već odavno traje debata o jednakosti i položaju žena, a kako mnogi smatraju da se promoterke iskorištavaju u svrhu reklamiranja i predstavljaju "dekorativne dodatke", ozbiljno se razmišlja o prekidu ove "F1 tradicije".

Naime, čelnici Formule 1 i medijske korporacije Libery Media, u čijem je vlasništvu "najbrži cirkus na svijetu" razmatraju o ukidanju ovakvog načina promoviranja.

"Pokušavamo saslušati sve stranke. Postoji mnogo onih koji poštuju tradiciju 'grid djevojaka', ali i mnogo onih koji smatraju da su takve stvari zastarjele, tako da trenutno raspravljamo o tom pitanju", istakao je Ross Brown, izvršni direktor Formule 1.

Inače, australijski V8 Supercars šampionat je prošle godine "ukinuo" promoterke, dok na Velikoj nagradi Monaka od 2015. godine djevojkama društvo prave i muški modeli.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi