Formula 1 zbog revolucionarnog poteza pripremila skroman iznos za štetu na bolidima

Za tri utrke

Formula 1 zbog revolucionarnog poteza pripremila skroman iznos za štetu na bolidima

A. Čaušević

Nakon što su usaglašeni finansijski detalji te osiguran pristanak timova Formula 1 je spremna na revoluciju. 

Timovi su pristali na iznos od po 420.000 eura što će omogućuti da ove sezone gledamo čak tri kvalifikacijske trke.

U suštini radi se o sprint utrkama koje će se održavati subotom i njihov poredak će se koristiti za startne pozicije na gridu za glavnu utrku nedjeljom.

Sprint utrke od 100 kilometara, odnosno oko 20 krugova, bi se trebale održati na Silverstoneu, Monzi i Interlagosu, a sljedeće sezone bi taj broj treboa i veći.

Inače, sprint utrke će se bodovati na način da prvoplasirani dobije tri, drugolasirani dva, a trećeplasiran jedan bod. Vozači će imati slobodan izbor guma za kvalifikacijsku utrku.

Pošto će šanse za dodir ili sudar na sprint utrkama biti znatno veće nego na slobodnim treninzima F1 je odlučio da poveća budžet za 500.00 eura za naknadu štete.

Ovo znači da će svaki tim dobiti nešto više od 60.000 eura za svaku sprint utrku, a po potrebi će moći potrošiti oko 165.000 eura više na svakoj od tri utrke.

Inače, još uvijek nije usaglašen format utrka, ali kako stvari stoje bit će eliminisan slobodni trening u petak. Bit će zamijenjen kvalifikacijskim na kojem će se odrediti startni grid za nedjelju utrku.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi