U susret Velikoj nagradi Španije

F1 šampionat

U susret Velikoj nagradi Španije

Ovog vikenda nas očekuje nova trka u šampionatu Formule 1 na stazi Catalunya u Barceloni.

Staza je dugačka 2.892 m, a vozi se 66 krugova. Prošlogodišnje izdanje VN Španije je donijelo jedno od najvećih iznenađenja i trijumf Maxa Verstappena kao najmlađeg pobjednika u istoriji F1. Mladi vozač Red Bulla je tada imao 18 godina i tako prestigao Sebastiana Vettela, koji je do tog trenutka bio najmlađi pobjednik jedne F1 trke.

Važno je istaći da staza ima 16 zavoja i da je prosječna brzina po krugu 180 km/h.

Najviše pobjeda u istoriji ove trke ima Michael Schumacher, koji je šest puta trijumfovao. Od aktivnih vozača, po dva trijumfa imaju vozač Ferrarija Kimi Raikkonen i Fernando Alonso iz McLarena, dok su po jednu pobjedu upisali Sebastian Vettel (Ferrari), Lewis Hamilton (Mercedes) i Max Verstappen (Red Bull).

Hamilton i Raikkonen su po dva puta zabilježili pol poziciju u Španiji, dok je Vettel tri puta startovao sa druge pozicije.

Zanimljivo je da je vozač McLarena Fernando Alonso ostvario čak sedam podijuma na VN Španije, dva više od Kimija Raikkonena i Lewisa Hamiltona.

Nesumnjivo da će ovo biti jedna od najuzbudljivijih trka ove sezone što zbog neizvjesnosti u šampionatu, što zbog vrlo dobrog poznavanja staze, na kojoj se vrše zvanična testiranja.

Uoči pete ovosezonske trke Formule 1, vodeći u generalnom poretku je Sebastian Vettel sa 86 bodova, dok je drugoplasirani Lewis Hamilton sa 73 boda.

U konstruktorskom poretku vodi Mercedes sa 136 bodova, jednim više od Ferrarija.

VN Španije je na programu u nedjelju od 14 sati po lokalnom vremenu. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi