Niko mu ništa nije mogao: Kako je pijanac postao jedan od najvećih boksera svih vremena?
Foto - Screenshot

Rocky Marciano je bio priča za sebe

Niko mu ništa nije mogao: Kako je pijanac postao jedan od najvećih boksera svih vremena?

M. Šljivak

Gotovo da ne postoji ljubitelj sporta koji nikad nije čuo za ime Rocky Marciano.

Nepobjediva legenda svjetskog boksa čiji je život okončan tragično u ringu je bio pravi ubica i iz njega je otišao kao neporažen sa omjerom od 49-0.

Rocco Francis Marchegiano, kako je bilo njegovo puno ime, odrastao je u malom gradiću Brocktonu. Sin je italijanskih imigranata i njegov put do vrha teške kategorije bio je samim tim ispunjen brojnim problemima.

Rocky je sanjao da će jednog dana biti igrač bejzbola ili američkog fudbala, ali nikada nije uspio da taj san ispuni. Školu je napustio u desetom razedu i krenuo je sam zarađivati novac, kopao je kanale i radio sve što niko nije želio.

Ljubav pema boksu rodila mu se 1943. godine. Rocky je bio angažovan u američkoj vojsci i bio je u čuvenoj operaciji 'Bitka za Normandiju'. Tada je počeo da se bori na turnirima koje je organizovala vojska i tu je sve krenulo.

Po poratku kući krenulo je ludilo. Niko nije ni slutio da će od njega ikada išta biti. Pušio je i po dvije kutije cigara dnevno, alkohol je bio svakodnevnica, kao i ulične tuče, pa su ga često viđali 'mrtvog pijanog'.

Ipak, 1947. godine dešava se preokret u njegovom životu. Odlučio je da ostavi alkohol i cigare i počinje ozbiljno trenirati. Ubrzo je krenulo čudo među konopcima i Marciano je rušio sve redom.

Pet godina kasnije dolazi i najveća borba života. Borba za titulu prvaka teške kategorije i meč protiv Joea Walcotta. U 13. rundi Rocky pogađa dva puta snažnu 'Jerseyja' i ovaj odlazi u carstvo snova iz kojeg su ga dugo budili. Marciano je postao šampion svijeta.

Četiri godine je bio na vrhu, ali je sa 32 godine odlučio otići. Karijeru je završio 21. septembra 1955. godine pobjedom nad Archiejem Mooreom, što mu je bila 49. pobjeda u karijeri.

Rocky Marciano je poginuo 31. augusta 1969. godine u padu 'Cesne', dan prije 46. rođendana, a tragedija je potresla čitav svijet.

Njegova priča kasnije je inspirisala Sylvestera Stallonea da napiše scenarij za čuveni film 'Rocky'.

Možda je često nepravedno zapostavljen kada je u pitanju rangiranje najboljih svih vremena, jer Marciano sasvim sigurno zaslužuje da bude na samom vrhu.

Promo

Top Komentari

dinass
Konacno pravo novinarstvo
3 0
cako
Odličan članak, Rocky legenda!
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi