Borac raspoložen u Belfastu, Milojević u Sarajevu sa AEK-om nastavlja tamo gdje je stao sa Zvezdom

Mečevi 2. pretkola Konferencijske lige

Borac raspoložen u Belfastu, Milojević u Sarajevu sa AEK-om nastavlja tamo gdje je stao sa Zvezdom

Sponzorski tekst

Prvi mečevi 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencije igraju se u četvrtak, a na teren izlaze i dva predstavnika Bosne i Hercegovine. Banjalučani od 20.45 časova odmjeravaju snage sa Linfildom, prije toga od 20.30 Velež dočekuje Atinjane.

Pošto su Sarajevo i Široki Brijeg eliminisani iz daljeg takmičenja kvalifikacija za Ligu konferencije, Bosna i Hercegovina je na evropskoj sceni ostala na dva predstavnika. Banjalučki Borac i mostarski Velež probaće u četvrtak da osvijetle obraz BiH fudbala i plasiraju se u 3. kolo kvalifikacija. Aktuelni prvak igra protiv Linfilda u Sjevernoj Irskoj od 20.45 časova, dok 15 minuta ranije počinje meč Veleža i AEK-a iz Atine u Mostaru.

BORAC POBJEĐUJE LINFILD – KVOTA: 1,88

Banjalučki Borac u drugo kolo kvalifikacija ulazi kao favorit. Dvomeč sa rumunskim Klužom u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona pokazao je da banjalučani mogu da budu pandan sa mnogo jačim evropskim ekipama, pa se u jako pozitivnoj atmosferi otputovalo u Belfast, gdje Borac gostuje Linfildu. Istina, domaćin je godinama najkvalitetnija ekipa tamošnjeg šampionata, ali je objektivno da kvalitet fudbala ne treba da predstavlja pretjerani strah i trepet ekipi koja ima ulogu favorita i gaji mnogo veće ambicije od drugog kola doigravanja.

Ipak, daleko od toga da su pobjeda i prolazak u narednu fazu unaprijed upisani, jer ekipe koje gaje ostvrski stil fudbala znaju biti jako neugodne kada se igra na rezultat.

„Igramo protiv protivnika koji konstantno igra kvalifikacije za Ligu šampiona. Dominantan je u svom prvenstvu, imaju dobre uslove i igraju na nacionalnom vrhunskom stadionu. Tipična su ostrvska ekipa koja dobro igra u tranziciji, fizički su mnogo jaki, ali mislim da se u ovom dvomeču imamo čemu nadati. Naravno, uz pristup kakav smo pokazali protiv Kluža u tri poluvremena. Mislim da smo individualno kvalitetnija ekipa, ali ako budemo ispod našeg nivoa zalaganja i borbenosti, biće nam mnogo teško. Takođe, sigurno ništa neće biti riješeno. Čak i ako bude 3:0 za njih, a i ako bude 3:0 za nas. Vjerujem da ćemo na revanšu u Banjaluci proslaviti prolazak u narednu fazu, što nam je svakako cilj“, najavio je strateg Borca Marko Maksimović.

Banjalučani se nikada do sada nisu sastajali sa ekipama iz Velike Britanije, a ovo im je osmo učešće na međunarodnoj sceni.

Neposredno prije ove utakmice otvorili su novu sezonu prvenstva Bosne i Hercegovine remijem sa neugodnim Željezničarom u Sarajevu (1:1). Banjalučani su do boda došli golom 17-godišnjeg Envera Kulašanina u 88. minutu.

Uoči putovanja u Sjevernu Irsku okačili su na svojem nalogu na Fejsbuku veoma zanimljivu najavu duela sa Linfildom.

VELEŽ ĆE POSTIĆI NAJMANJE 1 GOL – KVOTA: 1,60

Veležu je za ponovni izlazak na evropsku scenu trebalo 33 godine. Već u prvom kolu kvalifikacija i dvomeču sa Kolerajnom iz Sjeverne Irske bilo je jasno koliko su se Mostarci uželjeli velikih utakmica. Poslije dvostrukog trijumfa i prolaska u naredno kolo euforija je još više počela da raste. Pogotovo kada je bilo jasno da će na megdan Rođenima izaći slavni grčki AEK. Protivnik za svaki respekt, pa je za očekivati da stadion Grbavica bude obojen u crvenu boju.

Nekako kao da se i sudbina poigrala kada je žrijeb odlučio da se upravo Veležu i AEK-u ponovo putevi ukrste. Pogotovo zbog činjenice da imaju toliko jake poveznice. U oba kluba status igračke i trenerske legende uživa Dušan Bajević, a zajedno s Princom sa Neretve za AEK je dve sezone igrao i Franjo Vladić, drugi član slavnog Veležovog BMV-a.

Malo je poznato da predstojeći dueli u kvalifikacijama za najmlađe takmičenje UEFA neće biti prvi zvanični okršaji Veleža i AEK-a. Naime, dva kluba su prije nešto više od četiri decenije odmjerili snage u Balkanskom kupu, u sezoni u kojoj je Velež osvojio svoj jedini evropski trofej.

Velež se te 1980. našao u grupi A Balkanskog kupa, zajedno s AEK-om i albanskim Fljamurtarijem, pri čemu je samo pobjednik išao u finale.

Danas Velež nije ni blijeda slika tadašnje ekipe, ali sigurno je da se negdje u pozadini svi prisećaju prošlosti i sudbine koja je umiješala svoje prste. Velež je pokazao da već duži period igra fantastičan fudbal. Trener Feđa Dudić je ekipu skockao po svojoj mjeri, pa je poslije sjajnog prošlosezonskog trećeg mjesta u Premijer ligi pokazao da i na evropskoj sceni njegov tim ima šta da pokaže. Na prva tri meča su odigrali od starta sezone, upisali sve tri pobjede. Nošeni hukom sa tribina svojih navijača, sigurno je da će i večeras dati posljednji atom snage za povoljan rezultat što je i u najavi susreta najavio strateg Rođenih.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

„Radi se sigurno o dobroj ekipi, nema potrebe da sad iznosim neke hvalospjeve. Dva igrača koja odskaču su Mantalos, polušpic na kojeg moramo obratiti pažnju te desni krilni napadač Garsia koji odskaču od ostalih igrača. Sviđa mi se i Cavelas, ali sad kada bismo počeli pričati o njima individualno, rekli bismo da nemamo nikakve šanse i da igramo sa vanzemaljcima, ali nije tako. Igračima sam pokazao kako AEK igra, ali nećemo se ponašati kao da igramo sa vanzemaljcima. Želimo odigrati prije svega kvalitetnu utakmicu, a naša zamisao je da nastavimo niz neporaženosti. Potrudićemo sa da uradimo sve po tom planu. AEK nas respektuje, gledali su naše utakmice protiv Kolerajna i Posušja. Sigurno oni ne dolaze na izlet u Sarajevo. Odigraće kvalitetnu utakmicu, zahtijevnu. Vladan Milojević je pravio odlične rezultate sa Zvezdom pobjedama od 1:0, to je trener kojeg poštujem i cijenim. Ne bi bio tu gdje jeste da nije kvalitetan. Taktiziraće i on, mislim da će prvo vidjeti da li ćemo se mi prepasti, ili ćemo izaći hrabro. Sigurno će imati dva-tri plana u zavisnosti od onoga šta će vidjeti od nas. Ja se nadam da ćemo biti pravi“, istakao je Feđa Dudić.

Pogledaj ukupnu ponudu kvota kladionice MOZZART.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MaDaj
Pravo raspoložen borac bahaha
7 0
Arnel925
Sretno najjačim klubovima trenutno u državi, Borcu i Veležu
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti