Trezeguet je morao da bira između Argentine i Francuske, a kome sada želi da bude prvak svijeta?

Igrao je za Francusku, a u srcu Argentina

Trezeguet je morao da bira između Argentine i Francuske, a kome sada želi da bude prvak svijeta?

E. Škorić

David Trezeguet bio je svjetski prvak s Francuskom 1998. godine.

Bivša zvijezda Juventusa je u jednom intervjuu govorila o svom iskustvu sa Svjetskog prvenstva, pa je prognozirao ko bi mogao da osvoji Mundijal u Kataru ove godine, te govorio o svojoj emotivnoj vezi sa Argentinom iako je nastupao za Francusku.

Trezeguet je, osim na spomenutom Mundijal uu Francuskoj, nastupao i na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, gdje je Francuska izgubila na jedanaesterce od Italije u poznatom finalu u kojem je Zinedine Zidane isključen zbog udarca glavom u prsa Marca Materazzija.

Omiljen u svim klubovima za koje je igrao, Trezeguet je uvijek imao srce podijeljeno između Argentine i Francuske. U Argentini je odrastao i počeo karijeru, ali je ipak odbrao Francusku za koju je odigrao 71 utakmicu i postigao 34 gola.

"Argentina je jedan od favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru. Sada tim ima mnogo više povjerenja nego prije. Osvajanje Copa Americe dalo je dodatni doprinos ionako odlučnoj ekipi. Ali u isto vrijeme, to je ekipa kojoj je poraslo samopouzdanje nakon osvajanja naslova. Selektor Lionel Scaloni, zajedno sa svojim stručnim štabom, pronašao je pravi ključ za ove igrače kako bi iz njih mogao izvući maksimum. I danas je Argentina ozbiljan kandidat za osvajanje Svjetskog prvenstva", rekao je Trezeguet.

Hoće li navijati za Argentinu ili Francusku kada počne Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022.?

Oglasi

"Očito je da je Francuska kandidat broj 1 za osvajanje Svjetskog prvenstva. To je reprezentacija koja se oduvijek borila. Kroz prošlost su imali razne uspone i padove. Imali su opomenu na Euru gdje su ispali od Švicarske. Ponovo su se se vratili osvojivši Ligu nacija. Čvrsti su, ambiciozni i temeljni su na individualnoj razini. Imali su uspona i padova, ali znaju kako postići tu ravnotežu da bi postali prvaci svijeta. Argentina je među tim reprezentacijama koje žele da osvoje SP. Ima ta emotivna veza između mene i Argentine. Budući da sam tamo odrastao i dugo živio, emotivno bih želio da Argentina bude svjetski prvak. Postoji druga stvarnost u nogometu, znamo da se sve može dogoditi, kao što se i događalo. Ipak, Francuska je najkompletnija ekipa u usporedbi s ostalim nacijama".

Da li je nekada razmišljao o igranju za reprezentaciju Argentine?

"Nisam nisam imao priliku da igram za Argentinu, a kada sam imao 16 godina morao sam da odlučim hoću li dobiti francuski ili argentinski pasoš. Odabrao sam francuski iz jednostavnog razloga: ona mi je jedina dala šansu da dođem do evropskog nogometa. Od tada više nisam mogao igrati za Argentinu. Emotivno sam se našao u toj fazi igrajući u Italiji protiv Batistute i Crepsa, koji su bili nositelji reprezentacije i pitali su me o tome".

Šta za njega znači Svjetsko prvenstvo?

"Svjetsko prvenstvo je najvažniji događaj koji okuplja različite ljude. Igrač ostvaruje san kada igra na takvom prvenstvu. Imao sam priliku to da doživim. Istina je da ovaj događaj također ima veliku ulogu na kulturnoj razini, na društvenoj razini, vidjeli smo da je na svjetskim prvenstvima javnost odlučujuća svojom prisutnošću, svojim angažmanom, svojom vezom sa svojom nacijom. A u isto vrijeme, to je vrlo jasan cilj za igrače koji ne žele samo predstavljati svoje nacionalne timove, već i osvojiti ovaj događaj, koji je najvažniji u karijeri svakog nogometaša. Vjerujem da je to na nogometnoj razini najvrjedniji trofej".

Oglasi

Na kojem ste svjetskom prvenstvu više uživali: u Francuskoj 1998. ili Njemačkoj 2006.?

"Osim pobjede, Svjetsko prvenstvo '98 bilo je važnije iz različitih razloga. Osobno sam igrao puno više. Godine 2006. imao sam drugačiju ulogu. U tom smislu bilo je puno teže. '98 jer se igralo u Francuskoj. I zbog mojih godina. I istina je da je finale protiv Brazila, tog velikog Brazila, za nas bilo nešto posebno".

Trezeguet je u Evropi igrao za Monaco, Juventus, Hercules, a kasnije se vratio u Argentinu i nastupao je za River Plate i Newell's Old Boys, da bi u indijskom klubu Pune City okončao karijeru 2014. godine.

Kvalifikacije za evropska takmičenja su u punom jeku, bližimo se samom kraju kvalifikacija za grupne faze Lige prvaka i Konferencijske lige, a istovremeno uživamo na startu novih sezona u Premije ligi BiH, HNL-u, dok se s nestrpljenjem čeka idući vikend i početak Bundeslige te engleske Premier lige. Sve te mečeve imate u ponudi u Volcanobet kladionici i to sa fantastičnim kvotama! 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Klikni OVDJE ako želiš da pogledaš kompletnu ponudu i ne propusti priliku da se registruješ i napraviš dobitne tikete.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi