Dosta je bilo baraža, idemo na prvo mjesto

Zmajevi u kvalifikacije u ulozi favorita

Dosta je bilo baraža, idemo na prvo mjesto

U novu 2012. godinu fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ulazi sa starim selektorom i starim ciljem, ali novom ulogom. Ulogom favorita.

Safet Sušić odlučio je produžiti ugovor sa Nogometnim/Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine, te će voditi Zmajeve i u narednom ciklusu kvalifikacija.

Prvi i najveći Papetov cilj biće plasman na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Zmajevi su prilikom žrijeba imali prilično sreće, pa su svrstani u grupu G, koja je prilično lakša neko ostale. Barem na prvi poged.

Protivnici Sušićevim izabranicima na putu ka smotri najboljih svjetskih selekcija u Brazilu 2014. godine biće Grčka, Slovačka, Litvanija, Latvija i Lihtenštajn. S obzirom da smo iz prve i druge jakosne grupe prilikom žrijeba dobili Grčku i Slovačku, umjesto recimo Njemačke i Francuske, imamo pravo biti zadovoljni. I ne samo zadovoljni, imamo pravo svrstati se u ulogu favorita i jurišati na direktan plasman, dakle prvo mjesto u grupi.

Bosna i Hercegovina se nikada nije plasirala na jedno veliko evropsko i svjetsko takmičenje. Došli smo nekoliko puta na prag, koji nikada nismo uspjeli preći.

Sada je situacija ipak malo drugačija. Ruku na srce, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nikada prije nije imala generaciju fudbalera kao što ima sada. Međutim, dobre rezultate i pobjedu nikada neće donijeti činjenica da Edin Džeko igra u Manchester Cityu, da Miralem Pjanić igra u Romi ili Senad Lulić u Laziju.

Da bi se ostvarili dobri rezultati, potrebno je dovesti u red mnogo toga. Komitet za normalizaciju napravio je do sada određene pomake. Najznačajniji do sada je udaljavanje Sulejmana Čolakovića i Ilje Dominkovića iz bh. fudbala. Naravno, odlazak ove dvojice grobara bh. fudbala neće odvesti Zmajeve u Brazil, ali čišćenje situacije u N/FSBiH donosi mir u kući i svakako predstavlja napredak. Barem nam se više neće dešavati da igrači odlaze iz reprezentacije (Saša Papac) ili ih nepovratno izgubimo (Zlatan Ibrahimović) zbog nesposobnih ljudi koji su do sada vodili bh. fudbal.

Ova generacija bh. fudbalera poprilično je mlada i pred njima je, nadajmo se, svijetla budućnost. Sušić je u minulim kvalifikacijama pokazao da je čovjek za ovaj posao i iz tog razloga veoma je pozitivna odluka o produženju ugovora sa N/FSBiH. Za razliku od predhodnih selektora, Pape ima normalan Savez iza sebe, odnosno Komitet za normalizaciju, što također može biti ključno za uspjeh.

Čini se kako su konačno sve kockice na putu da se poslože, iako se ne treba zavaravati i misliti kako su se bh. fudbal i reprezentacija izliječili od bolesti koje ih muče dugi niz godina. Da li je došlo (konačno) vrijeme za veliki uspjeh znaćemo relativno brzo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.