I to da vidimo: Deset zemalja planira zajedničku kandidaturu za SP!

Ambiciozan projekat

I to da vidimo: Deset zemalja planira zajedničku kandidaturu za SP!

A. Čaušević

U posljednje dvije decenije postala je uobičajna pojava da dvije zemlje zajednički organizuju neko kontinentalno takmičenje. 

Međutim, zemlje jugoistočne Azije su odlučile otići korak naprijed te se čak njih 10 planira zajedničku kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2024. godine.

Bruneji, Kambodža, Singapur, Filipini, Indonezia, Loas, Malezija, Mianmar, Tajland i Vijetnam su ujedinili snage kako bi organizovali Mundijal.

Prvi put najveći fudbalski događaj u Aziji je odrđan 2002. godine kada su domaćini bili Japan i Južna Koreja, dok će i naredna smotra najboljih selekcija svijeta 2022. godine biti održana na tom kontinentu, domaćin će biti Katar.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Nakon sastanka Federacije reprezetnacija jugoistočne Azije ASEAN održanog u Bangkongu osim ideje o zajedničkoj kandidaturi raspravljalo se i da ovih 10 reprezetnacija sastavi zajednički tim te da na eventualnom Mundijalu nastupi pod jednom zastavom.

Osim ovih 10 zemalja za SP 2034. godine jedinstvenu kandidaturu će podnijeti i Kina te je jasno da će kandidatima iz ASEAN-a biti vrlo teško da "pobijede" favorizovane Kineze.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi