Kako je završio Kahnov penal protiv Piplice?

Dvojica legendarnih golmana

Kako je završio Kahnov penal protiv Piplice?

A. Čaušević

Tomislav Piplica nije bio među najboljim golmanima svijeta, ali je zbog svoje karizme, načina branjenja i svega ostalog definitivno bio u grupi najsimpatičnijih čuvara mreže svoje generacije. 

Karijeru nekadašnjeg reprezentativca BiH je obilježio bizarni autogol nakon što ga je lopta udarila u glavu i završila u mreži. Video kada objašnjava taj gol je posao viralan jer ga je i kćerka zezala prilikom davanja intervjaua.

"To je nešto što se ne viđa svakog dana. Teško mi je to sve opisati. Jednostavno sam nesmotreno reagovao. Imaš milion dobrih intervencija, a jedan kiks toliko se pamti. Treba se znati nositi s tim. Ako na to nisi spreman, nije dobro baviti se sportom", objasnio je Piplica.

Još jedan detalj dugo će pamtiti legendarni Piplica. Bilo je to u februaru 2002. godine kada je s Energie Cottbusom gostovao Bayernu i našao se u situaciji da mora braniti sa čast i obraz.

Naime, na tadašnjem Olimpijskom stadionu u Minhenu Bayern je vodio sa 6:0, kada je u posljednjim minutama dosuđen penal za domaće. Odgovornost je preuzeo legendarni Oliver Kahn.

Scena kada se Kahn priprema da uzme zalet i šutira, a Piplica stoji okrenut leđima je manje-više poznata svima. Međutim, kako se sve završilo?

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

U tim momentima kod Piplice je proradio famozni bosanski inat. Iako mu je mreža bila napunjena do vrha nije želio sebi dopustiti još jedno poniženje.

Kahn je uzeo zalet, snažno šutirao, ali se svjeski omladinskih prvak sa Jugoslavijom odlično bacio i uz pomoć stative odbranio penal jednom od najboljih golmana svih vremena. Bila je to scena za pamćenje.

Top Komentari

karlhajncbrazzzo
Brat Tomo Piplica neprikosnoveni vladar svoga gola. :D
8 1
zvjezdan10
Legenda
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi