Zaveo djevojku, pa je odveo u luksuznu kuću Tonyja Adamsa, ali u laži su kratke noge...

Ray Parlour - duša Arsenala

Zaveo djevojku, pa je odveo u luksuznu kuću Tonyja Adamsa, ali u laži su kratke noge...

E. Škorić

Ray Parlour je u Arsenal došao 1992. godine i bio je dio zlatne generacije koja je osvojila posljednju titulu za Topnike. Veznjak je odigrao 339 utakmica za klub iz sjevernog Londona i postigao je 22 gola.

"Ovo je Ray Parlour. Uvijek su ga gnjavili u školu, a sada želi da postane kul nogometaš", predstavio je igrača Arsenalov skaut Steve Rowley. Tek je napunio 18 godina i upao u prvi tim, a za dobrodošlicu su ga smjestili u sobu Paula Mersona, u koju inače niko nije želio da uđe.

Merson je ležao na kauču i gledao utrke pasa kada je Parlour ušao. "Na koga se kladiti?", upitao ga je Merson umjesto pozdrava.

Bivši Arsenalov kapiten Tony Adamas Parlouru je kazao da "sada kada si u prvoj momčadi možeš ići s nama u pub". Na jednom od prvih izlazaka, Parlour se obratio kapitenu Adamsu sa jednom molbom.

"Hej, Tony, da li mogu da dobijem ključeve tvoje kuće?", upitao je Parlour Adamsa, a ovaj mu odmah prepustio iste. Parlour je već upoznao djevojku, pozvao taksi, te je odvezao u luksuzno imanje svog mnogo starijeg saigrača.

Parlour je rekao djevojci za bazen kraj kuće, odveo je do vrata, ubacio ključ, a onda - alarm. Tony mu je rekao šifru, ali novajlija se pogubio, nije mogao da pogodi, pa je brzo reagovala policija. Taman su krenuli da ga privode, ali ga je spasila susjeda, inače majka bivšeg veznjaka Charltona Roberta Leeja, koja je policajcima rekla da je on zaista igrač Arsenala i dijeli svlačionicu sa Tonyjem Adamsom.

Oglasi

Adamas je stigao, a djevojka zbunjeno gledala. Shvatila je da kuća nije od momka kojeg je malo ranije upoznala u pubu, ali sve to joj je bilo toliko simpatično da ga je opet pozvala na spoj.

Parlour je inače prethodno birao između nogometa i motokrosa. Vukli su ga brzina, rizik, adrenalin, ali je nakon jedne nezgodne shvatio da je nogomet ipak mnogo bolji sport za njega.

Njegov otac navijao je za West Ham, a njega su odveli kao klinca u Fulham. Tamo je nastao haos zbog neuspješnog spajanja s QPR-om, pa je onda odveden u Arsenal gdje će početi svoju ozbiljnu karijeru.

U svojoj autobiografiji The Romford Pele Ray je rekao da je do osam ujutro stigao na stadion Highbury, uzeo opranu opremu odrasle ekipe, putovao četrdeset pet minuta do trening centra, položio opremu u svlačionici, sam trenirao i zatim očistio kopačke za seniore i navečer odnio mokre dresove u praonicu.

Oglasi

Postoji i priča iz 1993. godine, kada je Adamsovog cimera Davida O'Learyja zamijenio upravo Ray Parlour. Njih dvojica počeli su sve češće sjediti u pubovima, a jednom prilikom ih je zatekla grupa Tottenhamovih navijača. Adamsa su zvali magarcem i gađali ga, da bi Raya upitao: "Zašto to trpiš?". "Pa navikao sam", odgovara Adams.

"Sad ću ja to riješiti", kazao je Parlour, pa je uzeo aparat za gašenje požara sa zida te napao navijače koji su se razbježali.

Parlour je bio jedan od onih koji su tjerali legendu Denisa Bergkampa da putuje s ekipom, a poznato je da je legendarni Nizozemac imao fobiju od letova i nije nikada sjeo u avion.

"Samo mu dajte tabletu za spavanje i bacite ga u avion", govorio je Parlour, ali zbog aerofobije Bergkamp je propuštao sve gostujuće utakmice na koje se odlazilo avionom.

Parloura su svi obožavali u Arsenalu, imao je kasnije poseban odnos s menadžerom Arseneom Wengerom. Na kraju, osvojio je tri naslova prvaka Engleske sa Topnicikma, četiri trofeja FA kupa, tri Community Shielda...

Nekadašnji reprezentativac Engleske danas ima 49 godina i uvjeren je da će Arsenal konačno nakon dugo godina čekanja postati prvak jer trenutno igra sjajno i drži vodeće mjesto u Premiershipu ispred Manchester Cityja, koji je jučer poražen na gostovanju od gradskog rivala Manchester Uniteda.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Najjače evropske lige nastavlju se i sutra, a kompletnu ponudu pronađite na sajtu Volcanobet kladionice!

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

adi4
David seamen,martin keown,tony adams,,ray parlour,ian wright,kad je nogomet bio muska igra…
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi