Vrijeme nije za eksperimente, ali će ih večeras u Bratislavi ipak biti

Slovaci svjesni situacije

Vrijeme nije za eksperimente, ali će ih večeras u Bratislavi ipak biti

E. Škorić

Pred nama su utakmice 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. U subotu ih se igra nekoliko, no nama svakako najbitnija je ona u Bratislavi gdje će Slovačka ugostiti Bosnu i Hercegovinu.

Poslije pobjede na Islandom (3:0) na zeničkom Bilinom polju, Zmajevi su s puno samopouzdanja i u sjajnoj atmosferi otputovali prema Bratislavi, tamo odradili sinoć jedan trening i iskazali apsolutnu želju da ostvare novu pobjedu. Ni remi ne bi bio poguban, najvažnije je ostati neporažen.

Slovacima će biti teže nego nama, nalaze se pod većim pritiskom zbog odigranih 0:0 s Luksemburgom u četvrtak, također pred svojim navijačima. Taj meč odigran je u Trnavi, večerašnji je ipak u centru države, glavnom gradu Bratislavi.

Slovački novinar Hasan Miroslav je zaključio da smo "prvu utakmicu izgubili unatoč remiju. Nismo stvorili puno prilika, nismo uspjeli dati gol i u nedjelju s BiH moglo bi biti drugačije".

"Ne zato što se utakmica seli iz Trnave u Bratislavu. Dapače, drugačija je tipologija našeg najbližeg rivala. Reprezentacija s Balkana u četvrtak je na domaćem terenu slavila s uvjerljivih 3:0 protiv Islanda. S jedne strane djeluje respektabilno, s druge bi trebalo biti motivirajuće. Ponekad je lakše izvući se protiv jakog protivnika nego potvrditi papirnate pretpostavke u borbi sa slabijim", zaključuje Miroslav.

On dodaje da nije vrijeme za eksperimente, ali da će ih biti u timu Slovačke koja pod vodstovm novog selektora Francesca Calzonea nije ostvarila nijednu pobjedu na pet mečeva - poraz i četiri remija.

Oglasi

Očekuje se da za Slovačku večeras od prve minute igraju: Duravka - Pekarik, Šatka, Gyömber, Hancko - Kucka, Lobotka, Benes - Mak, Polievka, Haraslin.

Ako uporedimo sastav sa onim protiv Luksemburga, evidentne su promjene u napadu, pa su iz 11 ispali Suslow i Pollevka, prednost će dobiti Mak i Polievka, a u veznom redu nedostajat će Duda koji je umjesto Benesa bio uz Kucku i Lobotku.

"Treneri i igrači moraju sami sebi pomoći. Malo ljudi u to vjeruje, ali to može biti prednost. Ne jednom smo se vraćali s dna kada je u našem nogometu vladala najveća kriza", zaključio je novinar slovačkog portala Sport.aktuality.sk.

Svjesni su Slovaci koliko bi bilo pogubno da večeras izgube, imali bi samo bod u dva kola i mnogo teže bi im bilo u nastavku boriti se za drugo mjesto i plasman na EURO 2024.

Što se tiče bh. reprezentacije, Seada Kolašinca neće biti u sastavu zbog povrde, od ranije su otpali Muhamed Bešić i Miralem Pjanić, dok bi Edin Džeko trebao opet početi na klupi jer nije sto posto spreman.

Vjeruje se da će Edin dobiti šansu u nastavku meča, ali to će ovisiti i o rezultatu. Možda bi bilo najbolje da pobijedimo, a da Dijamant opet ostane na klupi i da uz Faruka Hadžibegića djeluje na klupi kao njegov pomoćnik, što je radio i tokom utakmice protiv Islanda, kada je na sve načine bodrio ostale saigrače i pokazao da je samo njegovo prisustvo od krucijalne važnosti za nogometnu reprezentaciju BiH.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

I kladionicama je jasno kakav meč se očekuje. Pogledajte kvote za večerašnji duel na sajtu Volcanobet kladionice uz podsjećanja da on počinje u 20:45 sati. 

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Oglasi