U borbu za nove Bičakčiće, Hajroviće, Kolašince...

Nova imena pod zastavom Bosne i Hercegovine

U borbu za nove Bičakčiće, Hajroviće, Kolašince...

Temeljiti promjenama i reorganizacijom u N/FSBiH nakon suspenzije od strane UEFA-e i FIFA-e stvari su po bosanskohercegovački fudbal, makar onaj reprezentativni, krenule uzlaznom putanjom.

Nakon što je poslije prestanka rada Komiteta za normalizaciju N/FSBiH na mjesto čelnog čovjeka bh. kuće fudbala izabran Elvedin Dino Begić, pozitivna atmosfera, ali i ljudi koji imaju znanje i sposobnost, počeli su konačno raditi za dobrobit najvažnije sporedne stvari u našoj zemlji. Klupski fudbal nam je još uvijek na staklenim nogama, ali o njemu nekom drugom prilikom.

Kao najveća nagrada za dobar rad u N/FSBiH stigao je historijski plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će se naredne godine odigrati u Brazilu. Veliki plus u radu jeste uspjeh Saveza da privoli pojedine fudbalere, koji možda nisu rođeni u BiH, ali vuku korijene iz naše države, da igraju za fudbalsku reprezentaciju naše domovine.

Ermin Bičakčić je bio taj za kojeg nastup za najbolju bh. selekciju nikada nije bio sporan i upitan. Samoinicijativno je popularni Bićo riješio potrebnu papirologiju, pokazavši se kao pravi primjer za sve ostale koji su željeli u dres Zmajeva. Potom je pravim potezima Švicarcima "ukraden", od bh. javnosti već ranije oblaćeni Izet Hajrović, dok je njegov brat Sead prethodno debitovao za U-21 fudbalsku reprezentaciju BiH.

U konačnici sjajan posao odlaskom u Gelzenkirchen napravio je lično predsjednik N/FSBiH Elvedin Begić. Zajedno sa kapitenom reprezentacije BiH Emirom Spahićem čelni čovjek Saveza uspio je privoliti sjajnog mladog fudbalera Schalkea i U-21 reprezentativca Njemačke Seada Kolašinca na promjenu sportskog državljanstva kako bi stekao pravo nastupa za našu selekciju.

Fulham, Chelsea, Malmo, Bayern

Napravljen je odličan posao, ali na tome se ne bi smjelo stati. Za sjajne fudbalere koje su naše gore list obično saznajemo na "najgori" mogući način. Takav primjer je i nedavni kvalifikacioni turnir U-19 reprezentacije odigran u Švedskoj. Mladi napadač Švedske Muamer Tanković (Fulham) sastavu Tonija Karačića dao je tri gola i asistirao kod četvrtog gola, a Šveđani su slavili sa 4:1.

Denijal Pirić, tehnički direktor N/FSBiH, već je dao naređenje da se stupi u kontakt sa Tankovićem, ali ovaj momak nije jedini fudbaler o kojem u skorijoj budućnosti treba povesti računa.

U toku je i Svjetsko prvenstvo U-17 selekcija, a glavni igrači švedskog tima su Ali Suljić (Chelsea) i Mirza Halvadžić (Malmo), dok je na istom Mundijalu u dresu Austrije nastupio Edin Bahtić koji ima bh. državljanstvo, pored kojeg u sastavu Austrijanaca ima još nekoliko "ićeva" koji gotovo sigurno vuku porijeklo iz BiH. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Vrijedi zaviri i pročešljati omladinske selekcije Švicarske u kojima već tri-četiri imena odskaču i koji bi mogli biti novi Hajrovići.

Imena je mnogo, ali sa Raifom Husićem, golmanom Bayerna iz Minhena rođenim 1996. godine, vrijedi zatvoriti ovu priču koja nije nikakvo pametovanje, već samo iskreno sufliranje kako bi se ovi fudbalski dragulji doveli pod zastavu Bosne i Hercegovine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.