Xavijev fantastičan taktički potez, ali otkrio je nakon utakmice da to nije bila njegova ideja

Štoper igrao u veznom redu

Xavijev fantastičan taktički potez, ali otkrio je nakon utakmice da to nije bila njegova ideja

E. Škorić

Barcelona je sinoć deklasirala Elche u gostima s 4:0 u 27. kolu španske La Lige i stigla na čak 15 bodova prednosti u odnosu na madridski Real.

U utakmici protiv Elchea Xavi je kao veznog igrača koristio središnjeg defanzivca Erica Garciju. Na kraju utakmice trener Barcelone objasnio je kako je došlo do ove odluke.

"Iskreno, to je bila ideja Jordija Cruyffa s Ericom Garciom. Govori mi to od prošle godine. Razmišljali smo, razgovarali s osobljem. Imao je sjajnu utakmicu i mislim da možemo imati sjajnog vezistu u Ericu Garciji", rekao je Xavi.

"Sretan sam. Stvaranje tima znači natjerati igrače koji nisu igrali puno tokom sezone da igraju na visokoj razini. Ovo je tim. Jako važan korak. Ova pobjeda je dobra i stvarno sam sretan zbog toga", dodao je trener Katalonaca.

"Sergi Roberto je poseban igrač, Eric se prilagodio odluci, Frenkie može igrati kao štoper. Bitno je imati polivalentne igrače", zaključio je.

Također je pohvalio i Marcosa Alonsa koji je na štoperskoj poziciji bio "spektakularan". Dodao je da je dobro za ekipu da ima takve igrače koji mogu da odgovore na razne zahtjeve i da po potrebi igraju na više pozicija.

Oglasi

I navijači Barcelone oduševljeni su nastupom Garcije u veznom redu i smatraju da bi on mogao postati jako dobar veznjak kada klub napusti Sergio Busquets.

Barcelona nije bila kompletna, a svejedno je na Manuel Martinez Valero stadionu u Elcheu zabila četiri komada i sačuvala mrežu. Sada slijedi duel sa Realom u srijedu u revanšu polufinala Kupa kralja nakon što su Katalonci u gostima slavili s 1:0 u prvoj utakmici.

Da se kratko vratimo na Garciju, koji je kao štoper neočekivano počeo zajedno sa Sergijem Robertom i Gavijem u veznom redu.

“Sretan sam zbog pobjede momčadi. Znali smo da je Elche u teškoj situaciji i da ima novog menadžera. Sretni smo što smo obavili posao. Što se mene tiče, spreman sam igrati bilo gdje kada to od mene trener traži i drago mi je da sam pomogao i na ovaj način promjenom pozicije. Istina, malo sam umorniji igrajući u veznom redu u odnosu na ono kada igram u odbrani", rekao je Garcia.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Na sajtu Volcanobet kladionice pogledajte već danas ponudu za srijedu i za veliki španski derbi između Barcelone i Real Madrida. Klikom OVDJE pronađite sve što vam treba.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti