Žalili se FIFA-i: Srpskohrvatski jezik razbjesnio hrvatsku delegaciju

Da li će neko odgovarati?

Žalili se FIFA-i: Srpskohrvatski jezik razbjesnio hrvatsku delegaciju

S. Mlaćo

U HNS su bili razočarani nakon jedne od utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Naime, na panou koji se nalazi ispred sale za konferenciju za štampu, tačnije na listi jezika na posljednjem četvrtom mjestu stajalo je da će press konferencija biti i na "srpskohrvatskom" jeziku.

Razljutilo je to novinare iz Hrvatske koji su fotografisali pano te sliku podijelili na društvenim mrežama.

"Kako bi se Rusi osjećali da im kao jezik piše ukrajinsko-ruski. A Ukrajincima tek to ne bi bilo drago. Kolega je pitao gospođu iz organizacionog odbora bi li im smetalo da piše na latinici ukrajinsko-ruski kad igra ruska reprezentacija. Ona mu je rekla da bi smetalo i tek onda je shvatila. Pravdala se da im je to neko donio, da nisu znali, i da je FIFA odobrila. Poslije toga natpis je uklonjen", pitao se jedan hrvatski novinar.

Teško je očekivati da će FIFA odrediti sankcije odgovornima za ovaj propust.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi