Završnica prvenstva za Šajbera

Kod nas nikada nije dosadano

Završnica prvenstva za Šajbera

M. Maksimović

Posljednje kolo ovosezonskog izdanja Premijerlige BiH je dobrim dijelom podsjetilo na ono koje se odigralo još u bivšoj državi u sezoni 1985/86. Kolo koje je kasnije famozni Slavko Šajber poništio u cijelosti.

Kolo je odigrano ponovo, svi su igrali osim Partizana, pa su naredne sezone klubovi (njih deset)  u koje se sumnjalo ušli u prvenstvo sa minusom od šest bodova. I tada baš kao kod nas sada bilo je sumnjivih rezultata, sumnjivih pobjeda gostiju, ali su se stvari ponavljanjem kolu ispravile koliko toliko.

Naše posljednje kolo je također bilo vrlo zanimljivo. Posebnu draž je dala činjenica da je čak pet klubova bilo ugroženo. Na kraju je uz Kozaru stradala Sloboda koja se tek dolaskom Abdulaha Ibrakovića probudila, ali je već bilo prekasno, puno važnih bodova je izgubljeno na domaćem terenu.

Iz Tuzle upiru prstom prema Veležu i Željezničaru kao glavnim krivcima i na taj način zaboravljaju kako je njihova ekipa izgledala većim dijelom sezone, odnosno činjenicu da je u utakmici u kojoj je trebala postići jedan gol, niti jednom nije šutirala prema protivničkom, iako su u slučaju da je Sloboda i dala gol moćnici imali recept da joj i tada pokvare slavlje (Rudar - Zrinjski).

Željezničar i Velež su izgubili u Trebinju i Mostaru što je za većinu bilo očekivano na kraju, baš kao što je većina vjerovala da će situacija biti obrnuta.

Željezničar je svoj posao davno završio i trener ove ekipe je imao potpuno pravo izvesti na teren bilo koju ekipu, Željo je mogao ići 100 na sat, pobjediti i tako pokazati da se izdigao iznad premijerligaške močvare, ali nije pobijedio i na te stvari niko ne može uticati.

Velež je izgubio od Goška koji je ove sezone usput pobjedio Sarajevo na Koševu, dok je Velež gubio kući od Rudara, Olimpica, nije pobjedio Kozaru, Zvijezdu, Leotara. Svi koji su gledali Rođene ove sezone znaju kako se ta ekipa mučila na svom terenu. Uostalom, ako je Velež izgubio od Rudara kući zašto ne može i od Goška.

Naravno, ostaje ono naše ''pitanje časti i obraza'' koje je sve manje prepoznatljivo u svijetu profesionalnog sporta uopšte jer na kraju krajeva svako gleda svoje interese. Da li je interes Veleža i Željezničara bilo ispadanje Slobode pokazat će naredna sezona, iako rezultati iz posljednjeg kola govore da jeste.

Komitet za mormalizaciju je imao dosta posle ove sezone pogotovo sa huliganima, navijačima koji su prekidali utakmice, utrčavali na teren, razbijali glave, a sada su pred jednim velikim izazovom, a to je regularnost takmičenja.

Sve dok se ne naprave sve analize, kako posljednjeg kola, tako i nekih prije nećemo biti mirni, a repovi će se sigurno vući iz sezone u sezonu. Toliko vremena i sezona je prošlo dok nismo došli u situaciju da gostujuće ekipe mogu igrati ravnopravno sa domaćim i da mogu osvajati bodove. Sada kada osvajaju i kada je titulu uzela najkvalitetnija ekipa prvenstvo nije regularno, utakmicu su prodate, koliko god od toga bježali, a svi koji pušu u jedra kontra komiteta dolaze na svoje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije