Bottas slavio ispred Hamiltona u Australiji

Formula 1

Bottas slavio ispred Hamiltona u Australiji

E. Škorić

Vozač Mercedesa Valtteri Bottas slavio je na Velikoj nagradi Australije kojom je startovao ovogodišnji šampionat Formule 1.

Finski vozač je na stazi Albert park stigao do četvrte pobjede u karijeri i prve od Abu Dhabija 2017. godine.

On je pobjedu slavio ispred timskog kolege i branioca titule Leiwsa Hamiltona, koji je imao oko 20 sekundi zaostatka, a na podijumu je završio i Max Verstappen u Red Bullovom bolidu, pa je tako donio Hondi prvi podijum od povratka ove kompanije u Formulu 1.

Bottas je na startu pretekao Hamiltona i od tog trenutka je Finac sigurno vozio, držao prednost, pa je potom i povećavao i nije bilo upitno da će slaviti ni u jednom trenutku. Prvu trku sezone završio je s maksimalnim brojem od 26 bodova.

Hamilton je rano ušao u boks, morao je da se pribojava za drugu poziciju, a u finišu mu se Versteppen opasno primakao. Imao je i preticanje dana, kada je obišao Sebastian Vettela u Ferrariju, ali 10 krugova prije kraja je upropastio šansu da prestigne Hamiltona, koji je imao mali izlet sa staze.

Na četvrtom mjestu je završio Vettel, a njegov timski kolega, Poljak Leclerc, na petom mjestu. Slijede Magnussen iz Haasa, Hulkenberg (Renault Sport), Raikkonen (Alfa Romeo), Stroll iz Racing Pointa i Top 10 se završava sa ruskim vozačem Kvyatom koji je vozio bolid Tora Rossa.

Zbog problema s bolidima, Grosjean, Ricciardo i Sainz nisu završiti utrku.

Naredna trka Formule 1 vouzi se 31. marta u Bahreinu.

Promo

Top Komentari

Jasko91
Kakav crni poljak Leclerc,jesil ti normalan matere ti ?
2 0
Seva1956
Mečka je mečka .
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi