Admir Raščić: U Sarajevu se nisi mogao obogatiti, ali živjelo se lijepo
Raščić je svojevremeno imao priliku kratko igrati i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. U dresu sa državnim timom je upisao dva nastupa (Foto: EPA)

Već neko vrijeme je u mirovini

Admir Raščić: U Sarajevu se nisi mogao obogatiti, ali živjelo se lijepo · Intervju

Ako bi se jednog dana organizovao ispit za sve one koji željeli da pobliže upoznaju Premijer ligu BiH, jedno od prvih pitanja sasvim sigurno bi bilo: Ko je Admir Raščić?

Jer, umirovljeni 36-godišnji fudbaler ima toliko premijerligaških utakmica u nogama i toliko stečenu reputaciju da je prosto nemoguće zamisliti neka pitanja o prošlosti ove lige, a da ne sadrže u sebi prezime Goraždanina koji je prvi profesionalni ugovor potpisao sa Željezničarom 2002. godine, a kasnije će igrati za Sarajevo, Olimpik, Borac, Goražde na zalasku karijere... 

Imao je i izlete u inostranstvo, bio je član Bele Krajine u Sloveniji, norveškog Sandefjorda, srbijanskog Novog Pazara, Sun Pegasusa u Hong Kongu i kada se podvuče crta, onda je jasno zašto je upravo Admir Raščić (36) danas govorio za SportSport.ba.

"Period proveden u Sarajevu za mene je najljepši u karijeri, to sam govorio još dok sam igrao aktivno. Igrao sam i u Željezničaru, duplo više nego u Sarajevu, ali ono što sam doživio nastupajući na Koševu ostat će zauvijek urezano u mom sjećanju. Kad se samo sjetim kako smo izbacili Genk, pa dočekali kijevski Dinamo pred punim Koševom... Neprocjenjivo", kaže nam Raščić na početku razgovora.

Kakvo je bilo tadašnje Sarajevo?

"Drugačija su bila vremena, nije bilo novca kao danas, ali bez obzira igrački je to bilo veoma dobro Sarajevo. Na svim pozicijama su bili kvalitetni igrači, konkurencija je bila odlična i koga god da stavi trener nikada se ne bi zeznuo. Uz to, vladala je odlična atmosfera. Sve je štimalo, bili smo pravi tim i ginuli smo jedan za drugog."

A uslovi?

"Uslovi u poređenju s ovim koje danas imaju Sarajevo i još neki klubovi u BiH se ne mogu porediti. Mi smo trenirali doslovno gdje smo stizali. Išli smo po Ilijašu, Vogošći... Nije bilo čak ni umjetne trave na pomoćnom terenu na Koševu, o jednom trening centru koji danas Sarajevo ima smo mogli samo sanjati. I sa finansijske strane je bilo sve drugačije. Vremena su bila takva da nisi mogao doći i obogatiti se, morao si čekati inostrani angažman, ali živjelo se i više nego pristojno. Takva su vremena bila."

Jedan dio karijere ste proveli u dalekom Hong Kongu. Da li biste našim igračima preporučili odlazak u tamošnje prvenstvo?

"Da iskren budem, ja sam u Hong Kong otišao sa ogromnim predrasudama. U glavi sam stvorio jednu sliku, plašio sam se kako će sve izgledati, ali rekao sam sebi da idem zbog novca i da zaradim nešto za mirniji život. Kada sam došao tamo, sve je bilo drugačije. Bukvalno sam bio oduševljen, kao i cijela moja porodica, i iz današnje perspektive bi bila velika greška da nisam otišao. Ako bilo koji igrač iz naše zemlje se nađe u situaciji da može u Hong Kong, toplo bih mu to preporučio, pa makar i da turistički ode. Možda mladim igračima s visokim ambicijama to nije atraktivno, ali kvalitet života, lige, zarada..., sve je odlično."

Koliko ste zadovoljni s onim što ste ostvarili u karijeri?

"Kada sam počinjao igrati fudbal profesionalno, prvo što sam sebi zadao kao zadatak je bilo to da pružam maksimum u svakom trenutku, kako sutra ne bih mogao da žalim zbog nečega. Tako je i bilo. Dao sam sve od sebe, ostvario sam ono što sam ostvario i zadovoljan sam. Najbitnije mi je na kraju da sebi ne mogu ništa prigovoriti."

Kakva nam je danas liga? Neki kažu da je kvaliteta na većem nivou, dok drugi tvrde suprotno.

"Liga je, prema mom mišljenju, sasvim solidna ukoliko uzmemo u obzir u kakvim uslovima naši klubovi rade. Manji je broj klubova, ima više kvalitetnijih utakmica, ali potrebno je u budućnosti raditi mnogo više na infrastrukturi kako bi talenti, kojih ima mnogo, imali prave uvjete za trenirati. Da kvaliteta ima svjedoči i to što Omer Joldić radi s juniorima Željezničara. Ne znam koliko su ljudi svjesni, ali igrati završnicu Lige prvaka za našu državu i uslove koje imamo je izvanredan uspjeh i svim tim mladim momcima treba skinuti kapu."

Kakvo je današnje Sarajevo? Jeste li zadovoljni?

"Sarajevo je veliki klub, veliki brend i uvijek mora biti u borbi za osvajanje trofeja. Kada se samo sjetim kako je loše otvorena sezona, s ovim današnjim Sarajevom sam zadovoljan. Iako nije bilo toliko do Janjoša, ispalo je da je dolaskom Musemića ušla svježina i da se poboljšalo stanje. Ipak, rezultat je ono što se najviše gleda i volio bih da kruna svega bude neki trofej u narednom periodu."

Kako doći do rezultata?

"Najveći problem je to što ne dozvoljavamo trenerima da rade u kontinuitetu. Kod nas su se klubovi počeli ponašati kao privatni u Rusiji, Saudijskoj Arabiji... Čim loše krene, odmah se treneru daje otkaz. To je jako pogrešno. Za sve treba vremena i strpljenja, ne mogu se kockice složiti preko noći. Dosta više bi bilo napretka kada bi se vjerovalo trenerima, pod uslovom i da imaju maksimalnu slobodu u radu."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, gdje je danas Admir Raščić?

"Nakon završetka karijere vratio sam se u Goražde, posvetio sam se supruzi i djeci, ali ne mogu bez fudbala. Uporedo završavam programe za trenersku licencu, cilj mi je da u dogledno vrijeme radim kao trener, jer u tome se baš vidim. Kada se cijeli život baviš profesionalno fudbalom, onda bez adrenalina jednostavno ne možeš", zaključio je Raščić.

Promo

Top Komentari

tonimontana
jedan od boljih napadaca u zadnjoj deceniji Borca
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi