Godinama VARani smo, znamo kad i gdje i kako bezočno

Uvođenje tehnologije podijelilo fudbalski svijet

Godinama VARani smo, znamo kad i gdje i kako bezočno · Komentar

Kad se neko pobuni jer je nečija bezazlena ruka na ramenu izazvala sudiju na hitru reakciju i njegovu ruku usmjerila u pravcu bijele tačke, obično su reakcije infantinlno-debilske, instruirane činjenicom da se nisu ljudi bunili kada je isti sudija pripazio "njihovu" ekipu.

U praksi to izgleda ovako: Kada je sa sivom moždanom masom konfrontirani Medhi Benatia napravio penal u 93. minuti uzvratne utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv Real Madrida, ljubitelji fudbala, a posebno Juventusa, bili su konsternirani.

Da li je to bio kontakt za penal? Možda se Vasquez, osjetivši blago milovanje, a onda potom i nogu ispred svoje karclice, bacio znajući da to naprosto mora biti jedanaesterac. "Negacijska ekipa" osudila je potez engleskog sudije i pronašla je da je Michael Oliver fulio kontekst. Da se na fudbal ne može gledati tako kruto usmjerenim pogledom, da je ta drevna igra veća nego što to britanska omeđenost pretpostavlja.

Kao, ako su nadoknadili 3:0 iz prvog meča, ne moraš baš u posljednjoj nanosekundi na taj način okončati fudbalski klasik. Možda smo svi zaslužili bili dodatnih, epskih 30 minuta.

Ovi što su tako razmišljali iznenada su se kod svojih prijatelja ili neprijatelja našli na udaru  kontrargumenata. Nije se tu analizirao glup potez Benatije, nego je intelektualni 'tić" smatrao da im tako treba, jer "šta je bilo onda kad je Milan zabio gol, a Buffon izvukao loptu metar iza linije". Kad Juventusu dosuđuju penale, onda nikom ništa. To je suština argumentacije čovjeka koji očito samo ne voli Juventus, ili ne voli nepravdu učinjenu u korist Juventusa, ali to uopće nije tema emisije. I sa njom nema veze Juventus, već sudije.

Jer u slučaju da je navijač Engleske, taj će dovijeka spominjati pogodak Francka Lamparda protiv Njemačke 2010. Da li bi nenavijači Engleske trebali reći, eh to vam je zbog Geoffa Hursta i 1966.?

Finalni susret Engleske i Njemačke jedan je od najuzbudljivijih u historiji svjetskih nogometnih prvenstava. Na semaforu je dugo stajalo 1:1. Englezi su poveli pogotkom Hursta u 75. minuti, istjecale su posljednje sekunde utakmice, publika je bila već na rubu da provali u teren i počne veliko slavlje, a onda su Nijemci još jednom pokazali svoju nevjerojatnu fizičku i mentalnu disciplinu i u posljednjim trenucima izjednačili!

U produžetku, ipak je do pobjede došla Engleska, i to najkontroverznijim golom u historiji SP. Junak prvenstva, Hurst, topovskim je udarcem zatresao prečku njemačkog gola, lopta se odbila u tlo i – do dan danas nije ustanovljeno je li doista prešla gol-liniju ili ne. Kako bilo, sudije su priznale pogodak i Engleska je mogla proslavili naslov svjetskog prvaka, koji je u posljednjim trenucima još jednim pogotkom potvrdio Hurst.

Nekadašnji predsjednik FIFA Joao Avelange istakao je da je to prvenstvo kao i ono 1974. namješteno.

"U tri utakmice koje je Brazil igrao 1966. godine, od tri glavna suca i šest linijskih, sedmorica su bili Britanci, a dvojica Nijemci. Brazil je ispao, a Engleska i Njemačka su završili u finalu, baš kako je Englez Sir Stanley Rous (tadašnji predsjednik Fife) želio."

Danas se gol Geoffa Hursta ne može desiti, tačnije ne može biti upitan. Kao ni Maradonin rukom, isto protiv Engleza ("završio bih u zatvoru, ne možeš tako prevariti 80.000 ljudi", kazao je Diego). Kao što je neupitno i pticama na grani jasno da je Lampard fino pogodio 2010., ali to nije vidio sudija, ili nije želio da vidi. Danas je sve mnogo poštenije, navodno.

Ostaje samo pitanje, kako i pod kojim se uslovima koristi tehnologija. Dosadašnji slučajevi odluka na Mundijalu pod utjecajem VAR-a podijelili su, kao što to obično biva, fudbalski svijet.

Šta je sudijino, ako će odmahnuti rukom, pa nakon "tri" minute kada se dvije ekipe dobro izigraju, na nagovor pomoćnika pokazati na bijelu tačku, kao što je bio slučaj sa Francuzima i sa Šveđanima.

Ili kad smo kod Engleza, šta je sa jučerašnjim eklatantnim čerupanjem Haryja Kanea u prvom poluvremenu protiv Tunisa, to nije nikome palo napamet da pregleda, ustanovi, dosudi. I zašto to nikome nije palo napamet? Ko je taj ko odlučuje da nije penal na Kaneu, a jeste na Griezmanu? Možda neka nevidljiva sila?

Dvije situacije u kaznenom prostoru Meksika ostale su također nesagledane, nepromotrene.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

VAR tehnologija, odnosno manipuliranje njome, od istinskih fudbalskih sladokusaca pravi glupane. Ali, na fin, suptilan način. FIFA zna da planetu većinom naseljavaju idioti i lako je ljudima zamazivati oči. Evo, vratit ćemo, pregledati, dosuditi penal, dva, ali i to kako se nama ćefne. Jednom hoćemo, jednom nećemo. Slobodna sudijska procjena je nestala, sada imamo pet slobodnih sudijskih procjena zbijenih u jednu: Hoćemo li vratiti ovaj detalj, ili nećemo...

Sve zbog Geoffa Hursta, zaključio bi blećak.

Top Komentari

Bob Paisley
...kako god okrenes,bit ce bar malo pravednije nego sto je bilo...po mom misljenju ovaj VAR je nesto najbolje sto se desilo u fudbalu otkad se igra...ako nista,nece biti golova iz offsidea i bit ce priznat svaki gol kada lopta predje gol liniju...sto se penala tice i to ce sigurno biti pravednije nego sto je bilo,naravno bit ce tu opet prostora za manipulacije,ali u mnogo manjoj mjeri nego prije...i ovi kiksevi velikih sila na pocetku SP su direktna posljedica uvodjenja VAR tehnologije,nema vise sudijske pomoci i odmah je teze...jedva cekam da se ovo uvede u LP i u lige petice...
15 0
Nuksi
Nije bio ofsajd !!!!!
11 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi