Muhamed Bešić: Ne pamtim bolju atmosferu, kod Robija pričamo na terenu

Reprezentativac BiH o svemu pomalo za SportSport.ba

Muhamed Bešić: Ne pamtim bolju atmosferu, kod Robija pričamo na terenu · Intervju

Iako nastupajući širom Evrope pružaju odlične partije za klubove, nije tajna da pojedini reprezentativci Bosne i Hercegovine bježe od publiciteta, mikrofona i svega što ide uz slavu koju imaju. Među onima koji se rijetko pojavljuju u javnosti ili daju bilo kakve intervjue je i vezista engleskog drugoligaša Middlesbrougha Muhamed Bešić.

U suštini je Bešić skroman, prilično tih i povučen. Iz mase drugih imena svakako ga izdvaja ono nešto, onaj posebni začin, kojeg zovemo harizmom. Kada dobijete priliku da razgovarate s njim na trenutke se pitate je li to isti onaj arogantni i temperamentni Bešić kakav izgleda na terenu, no i on sam danas za sebe kaže da je pravio gluposti, ali i da je s godinama sazrio. Uostalom, danas je otac dvoje djece...

Izuzev da živi i igra u Engleskoj, o Bešiću se i ne zna mnogo, pa smo razgovor uz standardne teme vezane za reprezentaciju usmjerili i na one druge koji se tiču njegovog privatnog života.

"Svako okupljanje me čini radosnim, drago mi je što ponovo vidim svoje prijatelje, saigrače... Došao sam u Sarajevo maksimalno spreman, konačno imam taj kontinuitet u Engleskoj koji mi je vratio samopouzdanje nakon ne baš najboljeg perioda, tako da jedva čekam start kvalifikacija i utakmice s Armenijom i Grčkom", rekao je Muhamed Bešić na početku razgovora za SportSport.ba.

Krajnji cilj je plasman na Evropsko prvenstvo, neće biti lako, ali Bešić je optimističan.

"Mnogi će reći da će biti lako s Armenijom, jer na papiru i jesmo jači, ali sjetite se samo onih ranijih kvalifikacija kada smo izgubili od Kipra... Armenci su slični njima i to nam je opomena da ne smije biti nimalo opuštanja. Dakle, maksimalno se moramo skoncentrisati kako bismo pobijedili i startali s pobjedom, a onda kasnije ići iz utakmice u utakmicu. Na kraju vjerujem da možemo ostvariti cilj."

Selektor Prosinečki na Bešića je ostavio odličan dojam.

"Ako ne računamo onaj period kada smo se kvalificirali na Svjetsko prvenstvo, usudio bih se reći da je možda sada najbolja atmosfera otkako sam tu. Baš je sve, što se kaže, pod konac. Na mene je selektor Prosinečki ostavio odličan dojam. Kod njega je najbitnije što moramo pričati na terenu, njega ne zanima što se dešava izvan, dakle samo profesionalizam... Svi se borimo, svi dajemo sve od sebe za njega i našu državu."

Ove sezone Bešić je neizostavan u prvom sastavu Middlesbrougha. Igra prilično dobro...

"Mogu da budem zadovoljan, odigrao sam ove sezone više od 30 utakmica... Najvažnije je da imam kontinuitet, da mi trener Tony Pulis vjeruje, a ja se trudim to vratiti kroz igre na terenu. Još samo da moj Middlesbrough krene bolje..."

U Engleskoj je Bešić još od 2014. godine.

"Često me pitaju čime me je Otok toliko osvojio. Jednostavno, volim Engleze i taj njihov mentalitet. Veliki su borci i taj stil igre mi odgovara, tako da nisam želio da odlazim u neku drugu ligu, iako je bilo opcija. Ali, nogomet je nepredvidiv i nikada ne znate gdje možete završiti za godinu-dvije. Uostalom, uskoro će i ljetni prijelazni rok."

Zbog svojih ekscesa na terenu nerijetko je znao puniti medijske stupce. U međuvremenu se, kaže, promijenio.

"Bilo je svega, pravio sam greške i često se pitao što mi je to potrebno. Sada imam 26 godine, sazrio sam i trudim se kontrolisati na terenu što je više moguće, iako svi znaju da onaj Muhamed na terenu i van njega nisu isti ljudi. U privatnom životu sam prilično miran i povučen. Danas imam i porodicu, dvoje djece, sve to me je dodatno smirilo. Najviše pažnje posvećujem njima."

Veliki je ljubitelj tetovaža, svaka koju ima na tijelu nosi posebnu poruku, ali o njima i ne voli mnogo pričati.

"Volim tetovaže, ali o njima ne bih puno pričao. Malo sam se više posvetio vjeri, nije lijepo što sam to napravio, ali... Kao što sam rekao, danas više nisam mlad kao prije i zato sada igram s dugim rukavima."

Njegov hobi bili su skupi automobili, častio se Lamborghinijima, ali i to je prošlost.

"Još kao dijete sam bio lud za tim automobilima, vozio sam sve i svašta, ali i po pitanju toga sam mirniji postao (smijeh). Danas imam Mercedes GLE, ništa specijalno."

Idola među nogometašima i nema, no postoje oni koji mu se sviđaju.

"Hm... Teško mi je sad izdvojiti posebno nekoga, ali ako me neko impresionira po stilu igre, onda su to Iniesta i Filipe Melo. Iniesta ima tehniku, a Melo je agresivan. "

Najdraža utakmica mu je ona protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu.

"Ta utakmica mi je u posebnom sjećanju. Dobro sam se nosio s Lionelom Messijem, navijači su me tad posebno zavoljeli, mada, iskreno, mene je tokom cijele te utakmice nosila atmosfera. Nisam mnogo razmišljao uopšte. Na kraju je dobro ispalo i napravio sam usput i transfer karijere, u Premier ligu", prisjetio se Bešić.

Top Komentari

predator23
misliš da oni imaju kvalitet kao Hrvatska?
1 5
Dzole
Skini tetovaze.. Besicu
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi