"Nemači pojma" - svjetski prvaci u naslovima

"Došao je, vidio i pobijedio"

"Nemači pojma" - svjetski prvaci u naslovima · Kolumna

"He Kane, he scored, he qonquered". On je Kane, došao je (od "came"), vidio (zabio) i osvojio. Engleska je pobijedila, Engleska će nekoliko dana biti prvak svijeta. Ako ne u realnosti i "zaoprave" onda barem među tamošnjim navijačima, a posebno urednicima naslova.

U Engleskoj postoji i to zanimanje. Čovjek koji smišlja naslove. Engleska osim što je kolijevka fudbala prva je država u kojoj se posebna pažnja poklanja toj umjetnosti. Umjetnost visprenosti i inventivnosti. Kod nas bi generalno rekli vrckavosti, u Hercegovini za to ima riječ liskaluk.

Gdje je god moguće ispoljiti duhovitost, maštu, zašto je ne bi ispoljavali, pa makar i smišljajući urnebesne, nekada vrlo surove naslove koji odražavaju generalno stanovište čitateljstva, ali je teško, zaboga, u javnom prostoru iskazati ono oko čega se prešutno većina slaže.

Kod nas, a i bilo gdje drugo, nemoj slučajno da bi se usudio nešto ti da izmišljaš. Pa kaže, kakva ti je to riječ, ona čak ne postoji ni u rječniku.  Ti se našao biti duhovit i koristiti stihove pjesama u naslovima...

Engleski novinari su najnepremostivija prepreka na njihovom putu da osvoje ikad išta nakon 1966. A i tada su postali svjetski prvaci jer se igralo kod njih, vole na taj način objasniti taj eksces prema Englezima poslovično nepovjerljivi ljubitelji fudbala i svjetskih prvenstava.

Vreće cementa koje stavljaju tamošnji mediji na leđa bilo koga što ima ikakve veze s reprezentacijom prosto su preteške za nejaka njihova pleća, premda će ih umovi odgovornih urednika redovno dizati u nebesa kada god za to dobiju priliku.

U toj je činjenici zapravo objašnjeno njihovo funkcioniranje. Kada god Englezi imaju priliku da ispolje svu svoju lucidnost oni će to učiniti. Kada njihovi ljubimci otresu Tunis golom u sudijskoj nadoknadi, to je fantastični, nevjerovatni start, Kane je "apsolutna legenda", a čitav je tim nadomak... pa najmanje polufinala.

Kada ispadnu od Islanda to onda zaslužuje čerečenje kakvo ne bi priredio ni hiljadugodišnji neprijatelj svome krvniku koristeći epitete iz fekalno-kanalizacionog novinarstva. "Brrrrrr Exit" je bio jedan od naslova nakon eliminicaje sa Evropskog prvenstva 2016. koji je aludirao na ledeni Island i britansko napuštanje Evropske unije.

Nevjerovatna je historija posrtanja engleske reprezentacije od 1990. do danas i svaki put bi nova sramota bila adekvatno, vanserijski propraćena u tamošnjim medijima. Pričao je jednom jedan, kako su do ispadanja sa Svjetskog, od 16 strana novina na 14 bile tretirane teme vezane za njihovu reprezentaciju i Mundijal, da bi odmah potom uslijedila promptna transformacija na kriket gdje su još imali neke šanse. Svjetsko prvenstvo stavljeno je u zapećak, jer to bez njih nije Svjetsko prvenstvo.

Dovitljivi um ne libi se smisliti kovanicu "Svensation", kada pod vodstvom Svena Gorana Errikssona Gordi Albion istetorizira Njemačku u Minhenu, ali i okarakterisati svoj tim "nemačima pojma" nakon poraza od Islanda. Cluelles znači upravo to - oni koji nemaju nikakvog znanja, razumijevanja niti sposobnosti.

Najsuroviji su bili 2010. Dvije naslovnice u rasponu od nekoliko dana razobličile su svu njihovu suludost. Grupa sa Slovenijom, Alžirom, i Sjedinjenim Američkim Državama koje su nazvali Yenks okarkterisana je kao EASY, no nekoliko dana kasnije - šok.

Baš protiv Yenksa ukazala se ne Božja ruka, već "Hand of Clod" (riječ "clod" što ima više značenja, ali najčešće je "busen zemlje". Kao što u Krajini postoji "nebo" za veličinu i "voda" za niskost, nedoraslost, tako je ruka Roberta Greena koji je primio ultrasmiješan, bizaran gol za 30 metara opisana ništavnom, bezvrijednom.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

The "News of the World" opisao je utakmicu naslovom "Shock 'N' Draw."

Izlaganje šprdnji da se čovjek u mišiju rupu sakrije, no koliko god ismijavali svoje fudbalere nakon što dođe vakat da se vrate kući, toliko su engleski novinari, bar u kontekstu naslova, bespogovorni svjetski prvaci. Ako ne mogu u fudbalu, onda barem u nečemu. Tu im ne može niko ništa.

Top Komentari

Bob Paisley
...ovaj novinar je klasicni "Nemač pojma" sto se tice njegovog posla :D
13 1
Chupy
Evo ja ti ciste savjesti tvrdim da si ti 16 puta gori od tih engleskih novinara.
13 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi