Zastrašujuća statistika prvog kruga: S Messijem se zaista nešto dešava
Sampaoli je nedavno o Messiju pričao kao o Jehovi

Šta će uraditi večeras protiv Hrvatske

Zastrašujuća statistika prvog kruga: S Messijem se zaista nešto dešava

Slava, slava, prokleta slava. Tim je riječima spacijalni izvještač iz Sankt Petersburga započeo svoj tekst u renomiranom Guardianu.

Ovaj list se referirao na zvanične statističke podatke prvog kola Svjetskog prvenstva u Rusiji i došao do prostog zaključka: S Lionelom Messijem se nešto dešava, nešto očito nije u redu.

Iako su jučer u emisiji na Hrvatskoj radio televiziji naš selektor Robert Prosinečki i iskusni, prevejani Anton Samovojska zaključili, a istog je mišljenja i Hernan Crespo, da Messi apsolutnu nikakvu podršku saigrača nije imao i da su Islanđani odigrali maestralan blok gdje su dva zadnja vezna igrača odradila lavovski posao, statiska je neumoljiva.

"Koji Messi? Da, taj Messi. Po mnogima najtalentovaniji fudbaler svih vremena i čovjek za kojeg Argentinci vjeruju da je predodređen da im donese prvi naslov svjetskog prvaka nakon Maradone", uvod je u štivo.

Argentina danas igra meč drugog kola protiv Hrvatske, "evropskog Brazila", a mnogi su znatiželjni da vide kako će se Messi snaći nakon što je naslovnice nakon utakmice protiv Islanda obilježio njegov promašeni penal.

No iza toga stoji sijaset razočaravajućih, bizarnih brojki koje oslikavaju monotoniju u njegovoj igri:

1. Lionel Messi je proiv Islanda pretrčao 7,61 kilometar. To je dosad najmanje od bilo kojeg drugog igrača na Prvenstvu tokom 90 minuta. Nevjerovatan je također podatak da je Messi bez lopte trčao također manje nego bilo koji drugi igrač, ali i manje nego su "prešli" Yann Sommer i Rui Patricio, koji su golmani.

"Run more, move more" - Trči više, više se kreći, engleska je fudbalska opsesija, recept za uspjeh koji im je u posljednjih 50 godina donio NULA naslova prvaka svijeta, no ipak je činjenica da su za to vrijeme i najbolje svjetske reprezentacije pokazivale određeni stupanj pokretljivosti...

Kako je to svojevremeno objasnio iskusni kondicijski trener nekada rukometaša sarajevske Bosne, a sada fudbalskog kluba Alaves, Nenad Njaradi, nije bitno koliko ko zaista pređe kilometara. Sama činjenica da su dva golmana više trčala od Mesija ne čini ih boljim golmanima nego što jesu. No Njaradi je tada drugi statistički podatak ocijenio ključnim: koliko ko pretrči metara u sprintu.

2. Protiv Islanda Messi je imao 17 sprinteva. Upola manje nego solidni Phillipe Coutinho i napola grogirani, polusomnabulni i nezainteresovani Mesut Ozil.

3. Kada govorimo o sprintevima, Cristiano Ronaldo je pomjerio granice, protiv Španije je u 33. godini uspio istrčati 34 kilometra na sat. Najbrže što je Messi trčao u tih svojih 17 sprinteva bilo je 25 km na sat. Sporije nego koliko su uspjeli razviti David Silva, pa čak i Andres Iniesta i Sergio Busquets.

Ono što je dobro radio, Messi je radio mnogo puta - pucao i driblao. U tome je statističkom parametru ispred svih. Ima 15 uspješnih driblinga i na prvom je mjestu prema broju udaraca. Iako je odigrao jednu utakmicu ima i dalje četiri šuta više od prvog narednog, Rusa Čeriševa koji je odigrao dvije...

Svako ko je gledao Argentinu tokom posljednjeg desetljeća zna koliko je ova reprezentacija Messi-ovisna, ali to se protiv Islanda pokazalo i osjeća kao "reductio ad absurdum".

Igra koju je proizvodio zasnivala se na driblinzima i šutiranju. Messijev talenat očito je prevelik teret za ostatak tima, o čemu najbolje svjedoče riječi selektora Jorge Sampaola za World Soccer magazin. Kao da je pričao o Jehovi, kisiku ili majčinskoj ljubavi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ne postoji ništa u fudbalu o čemu bih mogao naučiti Lionela. Postoji tačka gdje apsolutno nedodirljiv - njegova vizija je mnogo više razvijena nego naša", kazao je Sampaoli.

Dakle, dok je Messija dabogda da Argentina išta osvoji...

Top Komentari

Bob Paisley
...procitam ovako glup tekst i zapitam se ko li je ovo pisao?...pogledam gore,kad ono A.Čulić...sve mi je bilo jasno...
17 4
Red Bull
umjesto da ih messi oslobodi da i oni pokazu sta znaju, on ih ugusi jer svi cekaju samo njega a i on nista ne cini da manje bude one-man-show. selektor je tu kriv. mislim to je jedino sigurno...
10 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi