KS BiH danas predlaže ekipe za Drugu ABA ligu

Sastanak Upravnog odbora KS BiH

KS BiH danas predlaže ekipe za Drugu ABA ligu

D. Rakanović

Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH danas će održati sastanak kako bi pokušao pronaći rješenje u vezi sa učešćem klubova u Drugoj ABA ligi. 

Skupština ABA lige ima jasan stav da već od ove jeseni pokrene drugu regionalnu ligu koja će brojati 12 klubova, ali nije usaglašeno koje ekipe će učestvovati, pa su proslijedili nacionalnim savezima da nominuju ekipe. 

Svaka država će imati po dva prednostavnika, a iz naše države čak šest ekipa je zainteresovano za nastup u regionalnom takmičenju. To su Bosna Royal Jelly, Sloboda, Široki Brijeg, Zrinjski, Mladost i Leotar.

Ako bi se gledali rezultati iz posljednje sezone, u drugo regionalno takmičenje bi išla Bosna Royal Jelly kao finalista, ali bi problem nastao sa drugim učesnikom jer su i Zrinjski i Sloboda ispali u polufinalu rezultatom 2:0.

"Prvo moramo znati koji klubovi su zainteresovani za učešće u Drugoj ABA ligi i moraju nam se zvanično obratiti pa ćemo onda vidjeti kako i šta dalje. Stav nas troje koji smo u UO KS BiH u ime KS RS je da jedan klub iz Srpske obavezno bude učesnik i na tome ćemo istrajati, jer drugačije ne ide. Prema nezvaničnim informacijama, šest je klubova koji su zainteresovani, što nismo očekivali pa sad moramo da nađemo najbolje rješenje", izjavio je član UO KS BiH Boris Spasojević, prenosi Glas Srpske.

Ukoliko ne dođe do dogovora jedna od opcija je i organizovanje kvalifikacionog tunira koji bi se igrao na neutralnom terenu, a pobjednik i drugoplasirani tim bi stekli pravo nastupa u regionalnom takmičenju. 

"Kvalifikacioni turnir je posljednja opcija i on će biti neophodan ukoliko se ne uspijemo dogovoriti pa neka ekipe na terenu riješe pitanje učesnika u novoj ligi", rekao je Spasojević.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Naredna Skupština ABA lige je zakazana za 24. juli u Beogradu kada bi trebao biti utvrđen kalendar takmičenja i spisak učesnika Druge ABA  lige. 

Utakmice bi se prema najavama igrale tokom sedmice, dok bi klubovi koji nastupaju u regionalnom takmičenju vikendom igrali nacionalna prvenstva. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije