Russell prvi dobitnik NBA nagrade za životno djelo

Priznanje za legendarnog košarkaša

Russell prvi dobitnik NBA nagrade za životno djelo

D. Rakanović

Legendarni NBA košarkaš Bill Russell postaće prvi dobitnik NBA nagrade za životno djelo, saopštila je NBA liga. 

Russell (83) je najtrofejniji košarkaš u NBA ligi koji je osvojio 11 naslova prvaka u dresu Boston Celticsa.

Među brojnim postignućima, Russel je bio prvi igrač koji je osvojio olimijsku zlatnu medalju, NBA naslov i titulu prvaka na koledžu.

Pored toga, Russel je bio prvi Afroamerikanac koji je postao glavni trener neke američke profesionalne ekipe kada je 1966. godine imenovan za trenera-igrača u Celticsima. U toj ulozi vodio je Celticse do dva uzastopna naslova prvaka 1968. i 1969. godine. 

Russel je u svojoj karijeri 12 puta igrao na All-Star utakmicama i ostao je upamćen kao jedan od najboljih odbrambenih igrača u istoriji. 

Russellu će nagrada za životno djelo biti uručena na svečanosti 26. juna kada će biti dodijeljene i nagrade najboljima u svim kategorijama ove sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi