Vučić se želi priključiti nizu svjetskih vođa koji su se bavili sportom - Putin, Obama, Dodik...

Predsjednik Srbije upisao Visoku sportsku školu

Vučić se želi priključiti nizu svjetskih vođa koji su se bavili sportom - Putin, Obama, Dodik...

E. Škorić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da upiše Visoku sportsku školu kako bi po završetku političke karijere postao košarkaški trener mlađim kategorijama.

Ta vijest je izazvala reakcije u Srbiji i regionu, a Vučićevu želju da se školuje za trenera komentarisao je i košarkaški trenerski mag Duško Vujošević.

„Ma koliko to čudno izgledalo, poslije mnogo vremena to je prva njegova izjava koju sam primio sa polusimpatijama, pa čak i sa simpatijama. Ako je iskrena ta njegova želja, jer je njegova iskrenost uvijek pod znakom pitanja, ja sam spreman da mu stručno pomognem ako on tu pomoć zatraži, bez obzira na sve prethodne relacije. Samo ne bih volio da ga zapadne teška sudbina trenera u klubu gde je šef Nebojša Čović", naglasio je najtrofejniji trener KK Partizan.

Vučić, lagao ili ne, svakako ima fizičke predispozicije da postane košarkaški trener, a ujedno neće biti prvi političar koji će uploviti u sportske vode. Veliki je niz, pa uostalom i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obožava košarku i uvijek je uz Igokeu, a igrao je u Mladosti iz Laktaša, odnosno današnjoj Igokei.

Košarkom se počeo baviti u rodnim Laktašima pored Banjaluke, a kao dijete je trenirao za klub iz kojeg se kasnije izrodila Igokea.

[twitter]https://twitter.com/dodik_igor/status/1185940681426161666[/twitter]

Svojevremeno je sadašnji predsednik Republike Srpske nastupao za tim Polet iz Opova, a da ga šut i dalje služi mogli smo se uvjeriti na snimku koji je kružio internetom.

Kim Jong II, sjevernokorejski vođa, koji je umro u decembru 2011. godine, volio je sebe da naziva najvećim golferom u povijesti sporta. Naravno da to nije bilo, ali obožavao je da igra golf.

Ruski predsjednik Vladimir Putin igrao je hokej i čak dao gol u gala-meču turnira Noćne hokejaške lige između ekipa Zvijezde NHL i reprezentacije NHL u Sočiju, vozio je i bob, dok je Barack Obama, nekada prvi čovjek SAD-a, bio profesionalni košarkaš. Osvojio je državno prvenstvo 1979. godine.

„Još učim. To je igra koja se uči“, izjavio je Putin u intervjuu televiziji nakon hokejaškog spektakla, dok je jedan od bivših saigrača za Obamu i njegove košarkaše vještine izjavio: "Bio je sjajan košarkaš, volio je loptu jednako kao i knjige u školi".

George Bush, još jedan od bivših predsjednika Sjedinjenih Država, takmičio se u kuglanju, a princ Albert II od Monaka se takmičio na pet Zimskih igara od 1998. do 2002. godine predstavljajući bob tim svog naroda. Njegova supruga Charlene je, zanimljivo, 2000. godine nastupila na Ljetnim igrama u plivanju.

Utemeljitelj Narodne Republike Kine, koji je držao kontrolu sve do svoje smrti 1976. godine, Mao Zedong, često je igrao pingpong, glavni i najpraćeniji sport u njegovoj zemlji.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Richard Nixon, 37. predsjednik SAD-a, zajedno sa suprugom Pat obožavao je ići na kulganje i 1969. godine mu je u Bijeloj kući posebno napravljena traka kako bi vježbao i razbijao kugle.

Top Komentari

Benjamingst
Zar je moguce da je ovo sportska vijest? O kome vi to ? O Vucicu ?
10 2
Keno
sportsport(.)rs
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi