Čovjek koji je 78 minuta bio mrtav sada uživa u životu: Jednom se živi! U mom slučaju dva puta...

Fabrice Muamba 2012. godine doživio srčani udar

Čovjek koji je 78 minuta bio mrtav sada uživa u životu: Jednom se živi! U mom slučaju dva puta...

M. Šljivak

Fabrice Muamba doživio je 2012. godine srčani udar na utakmici Boltona i Tottenhama.

Tada 24-godišnji fudbaler srušio se na teren, a zatim se odvijala prava drama. Čak 78 minuta Muamba je bio mrtav, ali su ga ljekari uspjeli vratiti u život.

Bivši U21 reprezentativac Engleske je svojevrsno medicinsko čudo. Prošao je bez ikakvih oštećenja mozga i danas uživa u životu punim plućima.

Muamba sada uživa van fudbala. Često putuje, a posljednja njegova objava na društvenim mrežama je izazvala popriličnu pažnju.

"Samo jednom se živi. Dobro, u mom slučaju dva puta, ako znate na šta mislim. Putovanja su život i želim da vidim čitav svijet", poručio je Muamba.

Muamba o trenutku koji mu je promijenio život: Osjetio sam kako propadam kroz mrak...

Muamba je više od sat vremena bio mrtav. Opisao je trenutak kada je kompletan fudbalski svijet zanijemio.

"Osjetio sam samo kako propadam kroz zrak, a zatim sam osjetio dva tupa udarca kad mi je glava udarila od tlo i to je sve. Mrak, ništa. Bio sam mrtav."

Nevjerovatna sreća je bila ta što se na tribinama White Hart Lanea nalazio kardiolog, Dr. Andrw Deaner, koji je tog dana došao gledati svoj Tottenham, ne sluteći da će za vrijeme utakmice biti jedan od ljekara koji se bore za život igrača Boltona.

"Bila je čista sreća da je Dr. Deaner bio na tribinama tog dana. On je razlog zbog kojeg ponovno mogu zagrliti svog sina i nastaviti život, dugujem mu sve."

Osim što smatra da duguje život Dr. Deaneru, čovjek koji je pobjedio u svojoj najvećoj životnoj utakmici, smatra da najveća zasluga ipak pripada Bogu, jer je teško vjerovati da je opet potpuno zdrav i bez posljedica.

"Neko gore je pazio na mene. Ono što mi se dogodilo je više od čuda. Ujutro na dan utakmice sam zajedno s ocem molio Boga da me štiti i on me nije iznevjerio. Ja sam živi dokaz snage molitve. 78 minuta sam bio mrtav i očekivalo se da ću imati oštećenja mozga čak i ako preživim. Ali ja sam itekako živ i sada sjedim ovdje i pričam s vama. Neko gore me štiti", zaključio je Muamba u razgovoru za magazin The Sun.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi