Igrači Bangladeša za nekoliko minuta izbjegli smrt na Novom Zelandu

Trebali igrati prijateljski meč sa Novim Zelandom

Igrači Bangladeša za nekoliko minuta izbjegli smrt na Novom Zelandu

E. Škorić

Bangladeški kriketari su u posljednji čas izbjegli smrt na Novom Zelandu.

Maskirani napadač ulazio je u džamije u gradu Christchurchu na Novom Zelandu i pucao po ljudima. Prvo je napadnuta džamija Al Noor u kojoj je u trenutku napada bilo oko 200 ljudi, a onda je napadnuta i ona udaljena od te 10 minuta, u Linwoodu.

Ubijeno je 49 ljudi, a napadač je bio 28-godišnji Brenton Tarrant, koji će se sutra pojaviti pred sudom.

Blizu nesretnog događaja bila je kriket reprezentacija Bangladeša. Igrači i trenersko osoblje ove reprezentacije bili su u aubotusu nekoliko desetina metara iza Al Noor džamije u trenutku pucnjave.

"Da smo bili tamo pet minuta ranije, bilo bi katastrofa i možda bismo mnogi bili mrtvi", kaže menadžer tima Khaled Mashud.

Mashud je dodao da su svi igrači i članovi reprezentacije dobro, ali da će ubrzo reprezentacija otputovati kući.

"Igrači su plakali u autobusu, svi su bili mentalno pogođeni", rekao je Mashud.

Tim je stigao u džamiju u autobusu nakon konferencije za novinare u Hagley Ovalu - mjestu subotnjeg otkazanog trećeg meča.

"Bilo je 17 članova u autobusu, kao menadžer imao sam odgovornost da se vratim u hotel sa dječacima. Stvarno je teško, kao da smo se našli u nekom filmu."

Mohammad Isam, dopisnik za ESPN iz Bangladeša, izjavio je za BBC da je bio sa igračima u vrijeme snimanja.

"Vidio sam ih kako izlaze sa parkinga, za pet minuta me je jedan od igrača pozvao u pomoć, rekao je da ih spasim, da su u nevolji, da neko puca... Isprva nisam to ozbiljno shvatio, ali onda mu je glas pucao, a ja sam krenuo da trčim. Vidio sam jedno mrtvo tijelo i jednu osobu koja trči prema meni sa krvavim ramenima. Igrači su se rušili, vidjeli su previše u 15 minuta koliko su bili zadržani u autobusu, nije bilo nikoga zaduženog za sigurnost jer je to tako mirna zemlja", kazao je Isam.

"Otkazali smo utakmicu", rekao je David White, izvršni direktor novozelandske kriket reprezentacije. "Razgovarao sam sa svojim kolegom u kriketu u Bangladešu - slažemo se da je neprikladno igrati kriket u ovom trenutku".

Prjateljski meč u Christchurchu bio je prvi koji je otkazan od 2002. godine, kada je meč između Pakistana i Novog Zelanda u Karachiju otkazan nakon terorističkog bombardovanja u tom gradu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi